Vald ja ülikool võtavad fookusse sinimajanduse

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Saaremaa vallavanem Madis Kallas.
Saaremaa vallavanem Madis Kallas. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Saaremaa vald soovib koostöös Tallinna tehnikaülikooliga arendada ülikooli mereakadeemia Kuressaare meremajanduskeskuses välja meretoorme väärindamist käsitleva õppemooduli.

Ülikooli rektori Jaak Aaviksoo ja Saaremaa vallavanema Madis Kallase eilsel kohtumisel oli arutlusel tehnikaülikooli Kuressaare keskuse tulevik ja selle mereressursside väärindamise tegevussuuna ehk sinimajanduse arenguperspektiivid.

"Sellel suunal võiks olla perspektiivi eelkõige olukorras, kus toiduainetööstuse arengu ees on tootlikkuse ja ekspordivõimekuse väljakutsed," kommenteeris rektor Jaak Aaviksoo. "Ühistegevusele avanevad uued võimalused, kui erasektori ja riigi ühishuvidest tuleb vajadus akadeemilise tegevuse tugevdamiseks ja arendamiseks selles valdkonnas," lisas ta.

Vallavanem Madis Kallas ütles, et arutelu keskendus kõrghariduse andmisele Saaremaal, ennekõike plaanile arendada Kuressaares välja meretoorme väärindamise õppe- ja teaduslabor. "Hetkel on veel vara kindlaid lubadusi anda, aga pikemas perspektiivis soovime Saaremaal kindlasti avada meretoorme väärindamise õppemooduli," lausus ta.

Selles osas on plaanis lähinädalatel allkirjastada Saaremaa valla ja tehnikaülikooli vahelise koostöökokkuleppe lisa.

Praegu toetab Saaremaa vald ülikooli aastas 50 000 euroga, mis on suunatud laevaehituse teadustegevusele. Sellekohane koostööleping sõlmiti 2018. aastal. "Samas on Saaremaal lisaks laevaehitusele suur potentsiaal ka meresaaduste väärindamisel – seda just teadustegevuse ja kõrgema lisandväärtuse loomise läbi," nentis Kallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles