JUHTKIRI: Kellele kaotus, kellele võit

Saarte Hääl
Copy
Maatükk. Foto on illustreeriv.
Maatükk. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Möödunud nädala "Pealtnägija" lugu sellest, kuidas maa-amet muutis 330 000 kinnistu suurust omanike teadmata, ajendas ka Saare maakonna kinnistuomanikke oma maatükkide suurust üle kontrollima. 

Tõsi, kinnistute endi piire füüsiliselt nihutatud ei ole, küll aga olevat tänapäeval aerofotode järgi võimalik saada täpsemad mõõtmistulemused kui aastaid ja aastakümneid tagasi, mil maid käidi mõõtmas kohapeal. Ning mille tulemusel võisid ametlikesse dokumentidesse valed andmed sattuda.   

Maa-andmete korrastamisel suurenes Saare maakonnas – küll vaid paberil – 15 043 maaüksuse ja vähenes 16 920 maaüksuse pindala. 

See, kes enda – ja müüja – teada ostis kunagi väiksema maatüki, kui see tegelikult on, võib end vist võidumeheks pidada. Mis sellest, et maamaksu tuleb ilmselt maksta rohkem kui seni. 

Need aga, kelle kinnistu pärast maa-ameti täpsustamistööd väiksemaks "kuivas", on pahased: tuli ju maamaksu tasuda ka olematute ruutmeetrite eest. Ja kui tahta seda maatükki müüa, tähendab väiksem pindala paraku madalamat hinda. 

Siiski ei pruugi ka aerofotodel põhinevad andmed olla kõige täpsemad – kuis muidu on ootamatult metsamaade omanikeks saanud needki, kel tegelikult metsa pole. Vähemalt mitte maa-ameti märgitud kohtades. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles