Loomade varjupaik loodab kevadeks uude majja kolida

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Kassid.
Kassid. Foto: unsplash.com

Saaremaa vallavalitsus taotleb luba, et endine Kuressaare Soojuse masuudiladu Kalevi tänaval kasside ja koerte varjupaigaks ümber ehitada.

MTÜ Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu juhatuse liikme Edit Annusveri sõnul on tulevases varjupaigas loomade jaoks ruumi umbes sama palju kui praeguses hoones, mis asub Talli tänaval.

"Kardan, et meil võib ka uues kohas ruumipuudus tekkida," ütles Annusver, kelle andmeil elab praeguses varjupaigas ligi 170 kassi. Tema sõnul on pluss aga see, et uues hoones saab kaks suuremat tuba pooleks jagada, et ühes ruumis poleks nii palju kasse koos.

Küll aga rõõmustab Annusveri see, et uues majas on varjupaiga jaoks sobivad tingimused. Praegust maja kütab MTÜ soojuspumba ja õliradiaatoritega. "Elektriga kütmine on väga kallis," rääkis Annusver, kelle hinnangul on üüri- ja kommunaalkulud MTÜ jaoks liiga suured. "Kui selle raha saab edaspidi suunata loomade aitamiseks, on juba sellest suur abi," leidis Edit Annusver. "Ehk saame varjupaiga uude kohta kolida kevadeks," avaldas ta lootust.

MTÜ praegust toimetamist võrdles Annusver tegutsemisega avariipinnal. "Siin vanas majas on probleemid nii veevärgi, kanalisatsiooni kui ka elektrisüsteemiga," rääkis lemmikloomade turvakodu juhatuse liige. "Niimoodi on aga keeruline toimetada."

Hankeleping ehitustöödeks sõlmiti 4. septembril. Hoone ümberehitamine läheb maksma 71 675 eurot, varjupaik peaks valmis saama 31. jaanuariks.

Uus loomade kodu

OÜ Trevorin koostatud projekti järgi on Kalevi 1b asuvasse ühekorruselisse hoonesse kavandatud laoruum, arstikabinet, WC- ja duširuum, vaheruum/ladu, puhkeruum, lemmikloomade ruumid, soojasõlm ja üks alajaamaruum, mis ei kuulu lemmikloomade varjupaiga juurde.

255 m² suuruses hoones on toimiv veevärk ja kanalisatsioon. Kõikidesse lemmikloomade ruumidesse paigaldatakse roostevabad valamud. Paigaldatakse ka uued LED-valgustid.

Kõikidesse rekonstrueeritavatesse ruumidesse on kavas paigaldada vesi-põrandaküte. Küttevee saab hoone soojussõlmest. Ruumide ventilatsiooni tagab sundväljatõmme.

Kalevi 1b kinnistu suurus on 2532 m². Õuele plaanib MTÜ ehitada koerte aedikud ja väliaedikud kassidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles