Kulla leidja soovib väärikat tasustamist

Saarte Hääl
Copy
KULLALEID on Saaremaa muuseumis, kes selle kuu aja pärast vaid mõneks päevaks eksliivsel näitusel vaatamiseks välja paneb. Fotol näitab ehet peavarahoidja Priit Kivi.
KULLALEID on Saaremaa muuseumis, kes selle kuu aja pärast vaid mõneks päevaks eksliivsel näitusel vaatamiseks välja paneb. Fotol näitab ehet peavarahoidja Priit Kivi. Foto: Siim Metsmaa

Septembris arheoloog Marika Mägi otsingurühma kaasatud ja Saaremaalt haruldase kuldvõru leidnud detektorist Jegor Klimov soovib, et muinsuskaitseamet tunnustaks teda leiu eest vääriliselt.

Klimovi arvates on muististe kaitse osakond kohustatud hindama septembri alguses Saaremaalt leitud 3.–4. sajandi kuldvõru väärtust. Ta ise hindab 175 grammi kaaluva ehte väärtuseks 200 000–300 000 eurot, vahendas ERR-i venekeelne portaal. 

Teisipäeval saatis Klimov kirja muinsuskaitse ekspertnõukogule ja nõukogule, soovides, et nõukogu kaaluks enne lõpliku otsuse langetamist leiu tegemise asjaolusid.

Tegu oli seltskonnaga, mida juhtis kutseline arheoloog Marika Mägi, kes valis välja ka koha, mida hakati detektoritega läbi vaatama. Teisel päeval satuti ootamatult kullaleiule. 

Jegor Klimovi sõnul oli tegu puhtalt meeskonnatööga – leiualale juhtis varem tähelepanu kohapärimusega aastakümneid tegelenud ajalooõpetaja Ester Vaiksoo, konkreetsema vihje andis kohalik elanik Sander Sikut, kes oli sealt leidnud ambsõle.

"Tegemist oli seega ideaalse meeskonnatööga, kus kohtusid arheoloogiaalased teadmised, detektoristide kogemus ja kohalik folkloor. Sellist koostööd peaks Eesti muinasaja uurimisel igati soodustama," märkis Klimov.

1700 AASTAT VANA: 8. septembril käis Saaremaal kaevetöödel Tallinna Ülikooli arheoloog Marika Mägi, keda abistas ka detektorist Jegor Klimov.
1700 AASTAT VANA: 8. septembril käis Saaremaal kaevetöödel Tallinna Ülikooli arheoloog Marika Mägi, keda abistas ka detektorist Jegor Klimov. Foto: Marika Mägi

Seaduse järgi on arheoloogilise leiu avastajal õigus saada leiutasu, kuid seda ei määrata leidjale, kes kuulub arheoloogilisi uuringuid tegevasse meeskonda. Muinsuskaitseametist öeldi ERR-ile, et asjad saavad loodetavasti selgemaks pärast järgmisel nädalal toimuvat muinsuskaitse nõukogu ja arheoloogia eksperdinõukogu kogunemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles