Filminädalal eksklusiivsed linateosed

Saarte Hääl
Copy
Roy Halston ja Liza Minnelli filmis “Halston”.
Roy Halston ja Liza Minnelli filmis “Halston”. Foto: Kaader filmist

Seitsmendat aastat pakub Kuressaare filminädal vaatajatele eripalgelisi linateoseid. Tänavu näidatakse 11 filmi, millest seitset Eesti kinolevist ei leia.

Kuressaare filminädal avatakse 1. novembril Kuressaare teatrimajas Eesti kinoliidu rändnäituse "Eesti film. Kaadritagune elu" esitluse ja Grigori Kromanovi kultusfilmi "Hukkunud alpinisti hotell" linastusega. Näitus on koostatud, tähistamaks Eesti kinoliidu 55. sünnipäeva ja on ühtlasi justkui kummardus filmitegijatele, kelle töö jääb kaadri taha.

Teatrimaja uksed avatakse kell 17, seanss algab kell 18. Linastus on tasuta.

2. novembril kell 16 pakub Thule kinos koomilisi hetki ja ka tõsisemat mõtteainet Minna Hindi ja Meelis Muhu dokumentaalfilm "Jagada või mitte jagada". Filmi fookuses on välismaalane Mark, kes usub elu väljaspool kapitalismi. Loobunud eduka treeneri karjäärist Londonis ja kolinud Tallinna, kutsub ta mõttekaaslasi liituma kogukonnaga, kus elatakse ilma rahata ning omavahel jagatakse oskusi, kogemusi, asju, toitu, isegi armastust. Linastusel on külas režissöör Minna Hint. 

Tragikomöödia "Ühemehešõu" esilinastub Thule kojas 2. novembri õhtul kell 18. Filmi peategelast Chucki kehastab eesti püstijalakomöödia lipulaeva Comedy Estonia üks asutajatest Stewart Johnson. Chucki abikaasa Helena rollis on Marta Laan ja Chucki ülemust Hendrikut mängib Henry "Genka" Kõrvits, kes filmivaatajatega ka kohtuma tuleb.

Pühapäeva sobib ideaalselt film eesti muusika elavast legendist Tõnis Mägist, kes ilmselt ühegi kaasmaalase jaoks pikemat tutvustamist ei vaja. Kuidas režissöör Priit Pääsuke oma filmis "Tõnis Mägi. Vaikus valguses" maestrole nii lähedale pääses, saavad kõik huvilised filmi autorilt 3. novembril kell 16 Thule kinos küsida.

3. novembri õhtul kell 18.15 pöörab filmifestivali programm näo maailma poole. Koostöös Brasiilia saatkonnaga tuuakse vaatajate ette põnevik "Serra Pelada", mis käsitleb Brasiilia probleemset kullakaevanduste temaatikat. Film linastub Thule kinos ja kommentaari annab kohalik Ladina-Ameerika ekspert Mele Pesti.

Valusa teemaga jätkab 4. novembril kell 13 ja 18 linastuv ning tänavusel Matsalu loodusfilmide festivalil grand prix´ ja publiku lemmiku tiitli pälvinud loodusdokumentaal "Haide häving". Väga hea uuriva ajakirjanduse vaimus tehtud film uurib haide ja raha liikumist raskestijälgitavas piraat-kalatööstuses ja paljastab mitme miljardi dollari suuruse skandaali.

Nagu juba heaks tavaks on saanud, linastub ka sel festivalil koostöös MoeKunstiKinoga moedokumentaal. Seekord portreteeritakse USA disainerit Roy Halston Frowicki, tema elu ja ajajärku. Halston oli mees, kes tahtis "riidesse panna kogu Ameerika". Film "Halston" on Thule kino ekraanil teisipäeval, 5. novembril kell 18. Film on inglise keeles, tõlketa.

TeatriKinno naaseme 6. novembril, kui Kuressaare Teatri näitlejad Markus Habakukk ja Jürgen Gansen esitlevad lühifilmide kassetti "Libertas". Viiest lühifilmist koosneva kasseti autorid on tuntud filmitegijad Gruusiast, Venemaalt, Prantsusmaalt ja Eestist. Viis filmilavastajat kirjutasid lühifilmide stsenaariumid ning teostasid oma ideed Eestis peamiselt kohaliku filmimeeskonna ja näitlejatega, viimaste seas olid ka Habakukk ja Gansen ning ka saarlased Liisa Saaremäel ja Lee Trei. Seansi algus kell 19.

TeatriKino retrospektiivis tehakse sügav kummardus mullu kevadel elavate seast lahkunud režissöör Georgi Daneliale. Koostöös Mosfilmiga tulevad näitamisele üheks kõige edukamaks NSV Liidu komöödiaks peetav "Mimino" ja Eestis võib-olla kõige tuntum Danelia film, romantiline komöödia "Ma kõnnin Moskva tänavail". Filmipärlid on festivalikavas 7. novembril vastavalt kell 14 ja kell 18. Sissepääs tasuta.

Kuressaare filminädala lõpetab TeatriKinos teatriteemaline inimeksperiment-dokumentaalfilm "Aasta täis draamat". 2017. aastal avaldas Kinoteater töökuulutuse, leidmaks Eestist inimest, kes on teatrist täiesti puutumata. Aastal 2018 tuli tööle palgatud Alissijal ära vaadata 365 päevaga kõik 224 esietenduvat lavastust, nende seas ka Kuressaare Teatri "Järgmine peatus: Kosmos", "Meretagune paradiis", "Antigone New Yorgis" ja "Sipsik". Mis Alissijast lõpuks sai? Sellele oskab ehk vastata filmi režissöör Marta Pulk, kes tuleb Kuressaarde filmi- ja teatripublikuga kohtuma. Seansi algus 8. novembril kell 19.

Filminädala piletid hinnaga 4 ja 5 eurot on müügil Piletimaailmas, Kuressaare Teatri ja Thule koja kassas.

Kuressaare filminädalat korraldab Kuressaare Teater koostöös Thule kojaga. Festivali toetavad Saaremaa vallavalitsus, Kultuurkapitali Saaremaa ekspertgrupp, Saarte Hääl, Kadi raadio, Meie Maa, Zukker Disain, Saaremaa Spaa Hotellid ja MoeKunstiKino.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles