Marit Tarkin: loodame terve mõistuse võidule

Saarte Hääl
Copy
Foto: Illustratsioon: Andrus Peegel

"Kuressaare Vanalinna kooli perel on põhjust olla mures, mis siis tegelikult juhtuma hakkab," kirjutab Vanalinna kooli lapsevanem, Kuressaare gümnaasiumi õpetaja Marit Tarkin.

Marit Tarkin
Marit Tarkin Foto: Saarte Hääl

"Hea õpetaja vajab kriiti ja tahvlit," on öelnud tunnustatud koolijuht Lauri Leesi. Minu tänane arvamus on Vanalinna kooli õpetajate kiituseks, sest olenemata sellest, mida mõtlevad, räägivad ja lubavad poliitikud, teeb Vanalinna kooli pere oma tööd südamega ja suurepäraselt.

Nädal enne koolivaheaega sai meie väike saarekogukond teada, et valla lubadustele vaatamata ei lähe praegu linnaruumis kõige kehvemates õpikeskkonna tingimustes olev ajaloolise hõnguga Vanalinna kool remonti.

Kui räägime kaasaegsest õpiruumist, siis vajavad turgutamist pea kõik meie valla koolid. Probleemi näen aga selles, et vald otsustab seekord nii raha pärast ega vaata tegelikku olukorda, miks ja mida on vaja remontida. Valisime maakonda riigigümnaasiumi mitte sisu pärast, vaid rahasumma tõttu, mis toob meile valda kaasaegse uue koolimaja.

Hariduse seotuse tõttu poliitikaga on meie visioonid vallas ja riigis seotud valimisintervalliga ning katkevad kõigi valimiste järel, tuleb uus valitsus ja tehakse uued otsused. Just seepärast on Vanalinna kooli perel põhjust olla mures, mis siis tegelikult üldse juhtuma hakkab, ja väikeses kogukonnas on igasuguseid spekulatsioone. Kas linnaruumi jäävad mammutpõhikoolid ja riigigümnaasium või on tänases haridusruumis ka linnas mõistlik just põhikoolivanuses õpilastele jätta õppimist soosiv ja toetav, mitte ülerahvastatud arengukeskkond? Meie saarelises keskkonnas on see normaalne arusaamine, et igale õpilasele on vaja ruumi, ka linnas.

“Tuleb uus valitsus ja tehakse uued otsused.”

Minu tänane arvamus ei ole tegelikult poliitiline analüüs, vaid suur toetus ja kummardus Vanalinna kooli õpetajateperele ja väga tublile väikesele koolile – Vanalinna koolile. Gümnaasiumiõpetajana tean, kui tublid ja aktiivsed on Vanalinna kooli vilistlased, kes on meile KG-sse edasi õppima tulnud, kui head ja avatud õppijad nad on. Lapsevanemana tean, kui suure südamega teevad selle kooli õpetajad oma tööd ja kui väärikad nad on. Isegi nii väärikad, et pärast teadet, et lubatud remonti ei tule, lepivad nad olukorraga, aga südames muretsevad, sest õpikeskkond ja hädavajalikud tööd lükkuvad teadmata kaugusesse.

Poliitika õpetab paraku seda, et lubadused ei ole alati täitmiseks. Tammsaare on öelnud, et ka väikesed saavad olla suured, just suhtumiselt ja vaimsuselt.

 Suur lugupidamine, Vanalinna kooli pere, mina ja paljud minu kolleegid olid koos teiega lootuses, et võidab terve mõistus, mitte raha...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles