Rehemäe kool, Jänesteküla kool või Prima Collegium Osiliansis?

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
MIS SAAB KOOLI NIMEKS: Sõelale jäänud nimede üle arutlevad Helena Lulla, Sander Teras, õppealajuhataja Marek Schapel ja Torm Vatsfeld.
MIS SAAB KOOLI NIMEKS: Sõelale jäänud nimede üle arutlevad Helena Lulla, Sander Teras, õppealajuhataja Marek Schapel ja Torm Vatsfeld. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa ühisgümnaasiumist põhikooliks saava õppeasutuse nime valimisel võib tänasest oma hääle anda igaüks.

Kuna juba 2021. aasta sügisest jätkab praegune Saaremaa ühisgümnaasium 9-klassilisena, korraldas kool uue nime leidmiseks konkursi. Kokku laekus 95 nime, millest kooli õpilasesindus, hoolekogu ja juhtkond valisid igaüks välja oma 12 lemmikut. Neist omakorda sõeluti välja 12, mis pandi avalikule hääletusele. 

11.c  klassi õpilane Torm Vatsfeld peab õigeks, et kooli nime valikul saavad kaasa rääkida kõik soovijad, isegi need, kes pole kooliga seotud. "Mida rohkem hääletajaid, seda õigema tulemuse saab," leidis ta. Vatsfeldile endale meeldis kõige rohkem variant Kuressaare Linnakool. "Osalt ka ajaloolise tausta pärast," märkis Vatsfeld. "See nimi sobiks Kuressaare kõige vanemale koolile üsna kenasti."        

11.b klassi õpilane Sander Teras leidis, et kooli nimi ei tohiks olla pikk ja lohisev, vaid peaks olema meeldejääv. Samuti võiks kooli nime kuuldes või lugedes kohe aru saada, kus see kool asub. Teras ise pakkus konkursile nime Ultima Thule Kool. 

7.a klassi õpilase Helena Lulla arvates oli konkursile pakutud 95 seas ilusaid nimesid palju. Hääletusele pandud nimede hulgas on tema arvates nii kaunikõlalisi, väärikaid kui ka naljakaid. Tüdruku enda lemmik Sööre Kool sõelale siiski ei jäänud. "Selle nime kõla järgi oleks mandril kohe aru saadud, et tegemist on Saaremaa kooliga," lausus Lulla. 

Õppealajuhataja Marek Schapel leidis, et kooli nimi võiks kirjeldada kooli asukohta. Tema meelest sobiks tulevasele põhikoolile nimeks Kuressaare Rehemäe Kool. "Ka Jänesteküla Kool tundub huvitav," märkis Schapel. "Tore, kui nimi on mingi kiiksuga!"

Kiiksuga nimedest puudu ei tulnud. Näiteks  pakuti SÜG-i tulevaseks nimeks Juhani Kool, Jukula, Jukude Põhikool, Juku-Juula Põhikool, Kingissepa Kool, Kivi Kool (endise direktori Boris Kivi auks), Kuressaare Juhan Peegli nimeline kool, Ott Tänaku nimeline Saaremaa Põhikool, Magnuse Kool, Põhi Kurekool, SaareLaine Kool, Saaremaa Hariduspesa, Saaremaa Pääsukese Kool, Suure Tõllu Kool, Sööre Kool, Tarkuse Tare, Tarkusetera, Teadla, Tõllu ja Pireti Põhikool, Valguse Kool, Vaprate Kool, Viktor Kingissepa Põhikool (VKP).  

Pakuti ka nimevariante, mis sarnanesid senisega või sisaldasid aastakümnetega omaseks saanud lühendit SÜG, näiteks Põhikool SÜGIS ja Saaremaa Põhikool SÜG. 

12 nime jäi sõelale: kas tuleb Ultima Thule või Johannes Aaviku Kool?

Kooli nimekonkursil on hääletusele pandud 12 nime: 

  • Kuressaare Hariduse Kool – 1961, mil koolimaja valmis, nimetati varasem Laada tänav ümber Hariduse tänavaks.
  • Kuressaare Hariduse Tänava Kool
  • Kuressaare Linnakool – 1522 asutatud ladinakeelne kool, mis 1804 muudeti kreisikooliks, kandis suurema osa oma ajaloost linnakooli nime.
  • Saaremaa Ultima Thule Kool – aluseks Pythease reisikirja põhjal loodud rahvamütoloogia Saaremaast kui Ultima Thulest. 
  • Kuressaare Smuuli Kool – Smuuli asumi järgi.
  • Saaremaa Ühiskool – viitab  sellele, et aastal 1785 hakati siin esimesena Baltimaades poisse ja tüdrukuid ühes koolis koos õpetama.
  • Saaremaa Ühiskolleegium – collegium tähendab ladina keeles ka kooli. Nimi viitab sellele, et kõigepealt hakati Kuressaares õpetust andma ladina keeles.
  • Johannes Aaviku Kool – vilistlase ja endise õpetaja Johannes Aaviku järgi. 
  • Prima Collegium Osiliansis – "Saaremaa esimene kool" ladina keeles. 
  • Kuressaare Jänesteküla Kool – väikekohanime järgi.
  • Arensburgi Kool – Kuressaare varasema saksakeelse nime järgi.
  • Kuressaare Rehemäe Kool – väikekohanime Rehemäe järgi.  

Oma lemmiku poolt saab hääletada 12. novembri südaööni Saaremaa ühisgümnaasiumi koduleheküljel syg.edu.ee. Kolm enim hääli saanud nime pääsevad lõppvooru, mis kestab 20. novembri südaööni. Võitja peaks avalikustatama 21. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles