Kuressaares tegutsevad tööstused laienevad uue hooga

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
VAIKSELT KERKIB: Lennukitööstusele juhtmeid tootva tööstuse juhi Margus Tangu sõnul jäi neil vanal pinnal lihtsalt kitsaks – ruumi oli juurde vaja. Varsti on lisaruum juba katuse all.
VAIKSELT KERKIB: Lennukitööstusele juhtmeid tootva tööstuse juhi Margus Tangu sõnul jäi neil vanal pinnal lihtsalt kitsaks – ruumi oli juurde vaja. Varsti on lisaruum juba katuse all. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Juurdeehitiste kasuks on otsustanud näiteks nii lennukitööstusele isoleeritud juhtmeid tootev Ionix Systems kui ka elektroonikatööstus Ouman Estonia.

Ionix Systemsi umbes 1300 m² juurdeehitis Kuressaares Pikal tänaval kerkib otse praeguse tehase taha. Karkass kõrgub seal juba silmanähtavalt taeva poole.

Tööstuse tegevjuhi Margus Tangu sõnul on laienemise põhjus lihtne. "Kuna ruumid jäid meile kitsaks, siis saime üürileandjaga laienduse osas kokkuleppele," tõdes Tang. Tema sõnul ei kolita uuele pinnale täielikult, sinna liigutatakse vaid osa praegusest tootmisest.

Läheb kiiremaks

Laienemisplaanidega seoses vajab ettevõte Tangu sõnul lähiajal kahtlemata ka rohkem töötajaid. Tööpuudust lennukitööstusele isoleeritud juhtmeid tootvas tehases karta ei ole. "Meil lennukitööstuses on tellimused nähtavad pikalt ette," ütles Tang. "Praegu läheb pigem rahulikult, aga uuel aastal peaks taas kiireks minema."

Samamoodi rääkis laienemisplaanidest elektroonikatööstus Ouman Estonia OÜ, mis juba mõnda aega tegutseb Kalevi tänaval. Tõsi, esialgu ei ole neil veel ehitamiseks läinud, tunnistas tööstuse juht Erik Keerberg. Praeguseks on kogu vajaminev dokumentatsioon aga koos ja ehituslubagi olemas.

Ehitus ise on kavandatud tulevasse aastasse, algust peaks tehtama kevadel. "Uus tootmishoone peab kavade kohaselt valmis olema augusti lõpuks," ütles Keerberg. Juurdeehituse käigus laiendatakse olemasolevat tootmissaali, lisandub 600 m² tootmispinda. "Praegune ruumiplaan ei võimalda enam edasisi investeeringuid tootmistehnoloogiasse," põhjendas Keerberg.

Ouman Estonia eelmine laienemisprojekt jääb kümne aasta taha, aastasse 2009. Erik Keerbergi kinnitusel on nüüd õige hetk astuda järgmine samm: “Selleks, et jätkata tootmise automatiseerimist ja olla valmis tootmismahtude kasvuks.”

Sein oli ees

Sügise hakul kirjutas Saarte Hääl ka elektroonikatööstusest Tepcomp OÜ, kes samuti ei saanud vanal pinnal tootmismahtu enam kasvatada. Nemad küll juurdeehitust ei teinud, vaid leidsid tööstusele suuremad ruumid linna teises otsas.

Tööstuse juht Hendrik Reek tõi siis välja, et uues tehasemajas käib neil töö koguni kolmel korrusel. 

"Praegu saaksime siin majas oma tootmist kahekordistada ja selline plaan meil siia tulles oligi," ütles  Reek, lisades, et vanas kohas polnud tööstusel enam võimalik kasvada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles