Saari sidunud Balti Sild tuleb jälle kokku

Copy
Jaanika Tiitson
Jaanika Tiitson Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"Balti Silla tähtsust Saaremaa arengus tormilistel üheksakümnendatel on raske alahinnata," kirjutab ettevõtja ja endine omavalitsusjuht Jaanika Tiitson. "Ei ole ilmselt saarlast, keda toonased projektid, õppeprogrammid, reisid või ettevõtmised poleks puudutanud."

Balti Silla, Saaremaad ja Bornholmi sidunud sõprusorganisatsiooni õitseaeg jäi 1990. aastatesse. BS kasvas välja Kuressaare ja Bornholmi pealinna Rønne vahelistest kontaktiotsingutest ning sealsete gümnaasiuminoorte eestvedamisel loodud suhetest. Aastate jooksul laienes kahe saare vaheline koostöö väga mitmekülgseks. Toimus erinevat laadi kultuurivahetust. Erialade kaupa käisid saarlased – teiste seas jahimehed, lasteaiaõpetajad, omavalitsusametnikud, mesinikud, matemaatikaõpetajad – seal stažeerimas nii oma eriala kui ka demokraatlikku riigikorraldust laiemalt. Õpilasvahetusprogrammi kaudu said meie noored elada aasta Bornholmil ja seal koolis käia. Veidi saime sealt ka materiaalset abi. Tekkisid tihedad ametkondlikud ning perekondlikud suhted.

Balti Silla kaudu said saarlased kiire otseühenduse vabasse maailma, kogeda demokraatliku ühiskonna toimemehhanisme. See aitas kohaneda uue elu reeglitega oluliselt paindlikumalt, saada muutunud oludes kiiremini "järje peale".

Siinne klubi, esialgse nimetusega klubi Balti Sild sai Saare maavalitsuselt asutamisloa 18. jaanuaril 1991. Ühingusse kuulusid paljud toonased ühiskondlikult aktiivsed inimesed. 1995. aasta algul oli liikmeid 58. Ühingu tegevus soikus, kui olime nii-öelda ühiskondlikust šokist toibunud, saanud esimesed kogemused elust vabas maailmas ning asunud oma ühiskonda üles ehitama.

Vahepeal on toonased kontaktid kippunud soiku jääma, kuid ilusad mälestused ei unune iialgi. 

Nüüd, kus BS-i loomisest on möödumas juba 30 aastat, on tegusasse vanusesse jõudnud toonaste eestvedajate lapsed ja noored, kes kunagi osalesid vahetusõpilasprogrammis. Olen ise üks neist. Elasin seal 1995/96. õppeaastal. Kui läksin sinna mässava pubekana ja päris kitsalt enesest lähtuva ilmavaatega, siis tagasi Saaremaale tuli palju tasakaalukam, maailma avatult vaatav ja hulga empaatilisem noor inimene. Sain kaasa keeleoskuse, mis aitas hiljem valida huvitava töö. Siiani on säilinud mu kontaktid paljude bornholmlastega. Nii oma töökohtadel kui ka teistes valdkondades olen saanud vahendada Eesti-Taani kontakte.

Bornholmil kogetu peale tagasi mõeldes olen juba mitu aastat tundnud, et minu siiras tänu kunagistele eestvedajatele nii siin- kui sealpool Läänemerd tahab leida mingit reaalset väljundit. Sest kui nemad ei oleks siis viitsinud, oleks ka minu elu kindlasti kujunenud hoopis teiseks. 

Olen õnnelik, et selle tänuideega on kaasa tulnud väga paljud, kellele olen sellest rääkinud. Algselt õhku heidetud mõtet julgustas edasi viima Saarte koostöökogu ning mulle tuli korralduspoolelt appi Silvi Teesalu. Tahame olnu meenutamise kõrval luua ka uusi kontakte, viia kokku tänaseid tegijaid mõlemalt saarelt. Veebruaris läheme Bornholmile edasisi koostöövõimalusi arutama.

Seniks aga – saame kokku kõigiga, kes kunagi Balti Silla tegemistesse oma panuse andsid ning selle ühendusega seni emotsionaalset sidet tunnevad. Meie koosviibimine koos õdusa peolauaga leiab aset 7. jaanuaril kell 16–18 Arensburgi restoranis. Osaleda saab tasuta, kuid kindlasti tuleks end registreerida vana aasta sees (helistada Luule Germanile tel 56 959 159, Jaanika Tiitsonile tel 56 236 402 või kirjutada aadressil jaanika@lapitekk.ee), et teaksime kohtadega arvestada. Kontrolli ka üle, kas sinu BS-sõbrad on ikka selle info saanud ja tulge peole koos!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles