Ravimikriis puudutab otsapidi ka Saaremaad

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
PAANIKAT POLE: Südameapteegi klienditeenindaja Elise Tennmann leiab võimalusel
kliendile lahenduse.
PAANIKAT POLE: Südameapteegi klienditeenindaja Elise Tennmann leiab võimalusel kliendile lahenduse. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Ravimite tarneraskused, mis Eestit viimasel ajal tabanud, puudutavad ka Saaremaa apteeke. Hulgimüüjate liidu andmetel on praegu tarneraskusi ligi kolmesaja ravimiga. 

Tarneraskusi on üksikutel apteekidel olnud varemgi, kuid tänavu on olukord läinud eriti teravaks. Kättesaadavuse probleeme on olnud iga kümnenda ravimiga. Mõnda ravimit ei ole üldse saada ja osadele pole ka asendust kusagilt võtta. 

Kõige raskemas seisus olid haiged, kes kasutavad podagraravimit Allopurinol, sest sellele polnud saada ka asenduspreparaate. Südameapteekide Lääne piirkonnajuht Heli Pilar kinnitas, et paanikaks pole põhjust, selle ravimiga on nüüd probleemid lahendatud.

Kuressaares Turu tänaval ja Orissaares apteeki pidav proviisor Maarja Tiitson ütles, et tarnehäireid tuleb ette ka mõne kreemi puhul, millel pole samuti asendajaid. 

Sellisel juhul peab arstiga nõu pidama ja võimaluse korral raviplaani muutma, selgitas Tiitson.  Enamasti on mõnel teisel tootjal olemas sarnase toimega ravim, mis hädas abiks. 

Tiitson ja Pilar kinnitasid, et kõikidele klientidele püütakse probleemide ilmnedes mõistlikku lahendust leida. Kui vajalik rohi kohale jõuab, antakse sellest abivajajale kohe teada. Vajadusel suunatakse klient ka  mõnda teise apteeki, kus ravim olemas. Tiitson ütles, et nemad saavad oma apteekide vahel varusid jagada. Igaüks saab ravimite saadaolekut kontrollida veebilehtedel ravimiinfo.ee ja apteegiinfo.ee. 

Aasta alguses tuldi Parkinsoni tõve ravis kasutatava preparaadi järele Saaremaale ka mandrilt, meenutas Maarja Tiitson. Sama on juhtunud ka akneravis kasutatava Skinoreniga. 

Kuressaare haigla ravijuhi Edward Laane sõnul ei ole haiglal ravimitega probleeme tekkinud. "Minu poole pole murega pöördutud," sõnas Laane. 

Kriisi põhjused

• 2019. aasta veebruarist jõustus võltsravimite direktiiv: igal retseptiravimi karbil peab olema unikaalne kood, mille järgi kontrollitakse ravimi ehtsust. Seetõttu pidid paljud tootjad pakendeid muutma. 

• Mõnda ravimi toimeainet toodavad maailmas ainult üksikud tehased.

• Ravimite kättesaadavust mõjutavat ka Brexit ning see, kui ravimi müügiloa hoidja peaks vahetuma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles