Koolid ja lasteaiad peavad kulusid kokku tõmbama

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Raha
Raha Foto: unsplash.com

Saaremaa valla 2020. aasta eelarves on haridusasutuste majandamiskulusid märkimisväärselt vähendatud. Näiteks on Lümanda lasteaias vähendatud õppevahendite mõeldud summat 3300 eurolt 2080-le, inventarikulu 3040 euro pealt 1600 eurole. 

Lümanda lasteaia juhataja Elle Viira.
Lümanda lasteaia juhataja Elle Viira. Foto: Tambet Allik / Saarte Hääle arhiiv

Lasteaia juhataja Elle Viira ei osanud öelda, miks eelarves summasid vähendati, tema ei ole vallale sellist taotlust teinud. Tegu on lasteaia jaoks märkimisväärse summaga, ütles Viira.

Majandamiskulude vähendamine ei puuduta ainult Lümanda lasteaeda, selgitas vallavalitsuse rahandusteenistuse juhataja Thea Raik. Kulud, mis pole seotud pikaajaliste lepingutega, teiste seas ka inventari ja õppevahendite soetamine, võivad ka väheneda. Lümandas on kahe eelneva aasta jooksul hulgaliselt inventari soetatud, seepärast kulusid vähendatigi.

Raik kinnitas, et lasteaia igapäevatööd nende summade kärpimine kuidagi ei häiri, lihtsalt uusi ja suuremaid asju saab vähem osta. Kui midagi katki läheb, saab vajaliku soetamiseks raha kas lisaeelarvest või reservfondist. Kokkuhoid ei puuduta mitte ainult koole ja lasteaedu, vaid kõiki valla hallatavaid asutusi.

Raik ütles, et ühendvalda tulnud väikevaldade suured laenud ning ka Saaremaa valla enda laenud tuleb tagasi maksta. Tänavu kasvas valla laenumaksete kogusumma 468 749 euro võrra ning see raha tuleb leida eelarvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles