Jäätmevedu läheb kallimaks ka Muhus

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
JUBA SORTEERIVAD: Muhu Liha töötajatel Keidi Tammikul ja Anna-Maria Tuulingul uute kohustustega muret pole. Neil on juba praegu konteiner paberi ja papi eraldi kogumiseks olemas.
JUBA SORTEERIVAD: Muhu Liha töötajatel Keidi Tammikul ja Anna-Maria Tuulingul uute kohustustega muret pole. Neil on juba praegu konteiner paberi ja papi eraldi kogumiseks olemas. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Muhu vallas jätkab jäätmevedu Ragn-Sells, kuid veerandi võrra kõrgemate hindadega, asutused ja ettevõtted peavad soetama lisakonteineri paberi ja papi jaoks.

Foto: SH

Muhu vallavalitsus kinnitas eile valla korraldatud jäätmeveo kontsessioonihanke kahest pakkujast võitjaks senise vedaja AS-i Ragn-Sells. Valla keskkonnaspetsialist Piret Lang ütles, et uuel veoperioodil kallineb konteinerite tühjendamine 24 protsenti ning osal jäätmevaldajatest tekib kohustus, osal võimalus papi ja paberi äraandmiseks.

Valla jäätme-eeskirja järgi peavad paberikonteineri soetama valla allasutused, turismi-, toitlustus- ja kaubandusettevõtted. Mahutite tühjendamine on Langi kinnitusel paindlik ja alati jääb võimalus taotleda luba konteinerit mitte paigaldada. 

"Sarnaselt Saaremaa vallaga liitsime korraldatud jäätmeveoga ühe jäätmeliigi," selgitas ta, lisades, et paberit ja pappi tekib sedavõrd palju, et avalik konteineripark seda ära teenindada ei suuda.

"Praegu on meil kaks 600-liitrist paberikonteinerit, mille tühjendamise eest maksab vald. Lisaks on kokkulepe osa pakendiorganisatsioonidega, et nende pakendikonteineritesse võib panna ka raamatuid ja ajakirju. Aga ennekõike on need siiski mõeldud pakendi jaoks, seetõttu sai tehtud ka otsus lisada paberi ja papi äraandmise võimalus," selgitas Lang.  

Pakendite ja biojäätmete kohtkogumisele Muhu vald veel üle ei lähe. "Praegu on volikogu nii otsustanud. Meil on suhteliselt korralik avalik pakendikonteinerite park, kuigi on näha, et just suveperioodidel, mis venivad üsna pikaks, ei pruugi see olla piisav. Ja eks sinna tuuakse ka seda, mida ei peaks tooma. Aga selliseid pilte nagu Kuressaares ma kahjuks või õnneks teha ei saa," rääkis Piret Lang.

Liival tegutseva Kalle kalapoe omanik Kalle Kreis ütles, et temal paberit ja papijäätmeid konteinerisse panemiseks ei jäägi, kuna kõik läheb suitsuahju. Biojäätmed ta aga komposteerib. Kreis tõdes, et kui konteinerinõue jõustub, siis tuleb vallast sellest vabastust nõutada.

Kalapoest üle tee asuv Muhu Liha on aga juba praegu varustatud mahutitega nii segaolmejäätmete, paberi ja papi kui ka biojäätmete jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles