Haameri kunstiauhind pagulaskunsti päästjatele ja eksponeerijatele

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Maire Männik (1922–2003) sündis Tartus. Alustas kunstiõpinguid Teise ilmasõja aegses kõrgemas kunstikoolis Pallas ja jätkas paguluses, põhiliselt Pariisis, kus ta suri.
Maire Männik (1922–2003) sündis Tartus. Alustas kunstiõpinguid Teise ilmasõja aegses kõrgemas kunstikoolis Pallas ja jätkas paguluses, põhiliselt Pariisis, kus ta suri. Foto: THA BALTIC TIMES

Eerik Haameri nimelise 2019. aasta kunstipreemia pälvisid pagulaskunstnik Maire Männiku loomingut tutvustava näituse koostanud Juta Kivimäe ja Isabel Aaso-Zahradnikova.

Maire Männiku esinduslik näitus oli 2019. aasta lõpus üleval Kumus, eksponeerides kunstniku nii realistlikku kui ka abstraktset loomingut, nii medaleid kui ka portreid. Kunstiteadlase Juta Kivimäe ja restauraator Isabel Aaso-Zahradnikova Haameri-preemia kandidaadiks esitanud kunstiühing Pallas ja ka žürii leidsid, et nominendid väärivad kunstiauhinda ühe olulisema Eesti pagulaskunstniku Maire Männiku loomingu päästmise ja nähtavaks tegemise eest.

"Maire Männiku loomingu särav uuestisünd Eestis väärib erilist esiletõstmist ja tunnustust. Seda mitte üksnes eesti naiskunsti käsitlemise laines, vaid terve meie kunsti tundmise seisukohast," ütles žürii esimees, Saaremaa abivallavanem Helle Kahm.

Maire Männik (1922–2003) sündis Tartus ja suri Pariisis, alustas kunstiõpinguid Teise ilmasõja aegses kõrgemas kunstikoolis Pallas ja jätkas paguluses, põhiliselt Pariisis, kus ta tegutses ja töötas kõigi raskuste ja katsumuste kiuste suurema osa oma elust.

Maire Männik oma abstraktseid taieseid loomas.
Maire Männik oma abstraktseid taieseid loomas. Foto: Erakogu
Näitus "Maire Männik. Eesti legend Pariisis" Kumus.
Näitus "Maire Männik. Eesti legend Pariisis" Kumus. Foto: Aleš Zahradnik
KOMISJONI TÖÖ TEHTUD: Ees vasakult Margus Meinhard, Tõnis Kipper, Tiit Pääsuke,taga Helle Kahm, Reeli Kõiv, Kaia Haamer, Anne Untera, Lii Pihl, Reet Varblane ja Anneli Teppo- Toost.
KOMISJONI TÖÖ TEHTUD: Ees vasakult Margus Meinhard, Tõnis Kipper, Tiit Pääsuke,taga Helle Kahm, Reeli Kõiv, Kaia Haamer, Anne Untera, Lii Pihl, Reet Varblane ja Anneli Teppo- Toost. Foto: Saaremaa vallavalitsus

Kivimäe ja Aaso-Zahradnikova kõrval olid kunstiauhinnale nomineeritud Liina Siib, Diana Tamane, Raul Meel, Bita Razav ja Al Paldrok.

Pallase koolkonda kuuluva kunstniku Eerik Haameri (17.02.1908 – 4.11.1994) kunstiauhind antakse üle tema 112. sünniaastapäeva tähistamisel 14. veebruaril Kuressaare raekojas. Auhind koosneb aukirjast, 2000-eurosest stipendiumist ja spetsiaalselt kujundatud klaasmeenest, mille autor on klaasikunstnik Eeva Käsper.

Samas avatakse eelmise aasta kunstipreemia laureaadi Karel Koplimetsa näitus.

Esimene Eerik Haameri nimeline kunstiauhind omistati 2017. aastal kunstnik Uno Roosvaltile.

Kuressaare linn ja Saaremaa vallavalitsus algatasid Saaremaalt pärit silmapaistva kunstniku Eerik Haameri nimelise kunstiauhinna 2017. aastal. Auhinna eesmärk on tunnustada eesti kunstnike silmapaistvaid saavutusi kunsti valdkonnas ja jäädvustada Eerik Haameri mälestust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles