AJA LUGU: Talvesõja mälestus tõi taevasse Saaremaa ja Kaali

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
ASTEROIDIDE AVASTAJAD:  Sellel pildil on vaatleja Liisi Oterma koos professor Yrjö Väisäläga (paremal) 1948. aastal. Otermast vasakul seisab assistent Heikki Alikoski.
ASTEROIDIDE AVASTAJAD: Sellel pildil on vaatleja Liisi Oterma koos professor Yrjö Väisäläga (paremal) 1948. aastal. Otermast vasakul seisab assistent Heikki Alikoski. Foto: Turu ülikooli keskarhiiv

Kaks asteroidi, mille soomlanna Liisi Oterma ligi 80 aastat tagasi avastas, said omal ajal nimeks Saaremaa ja Kaali, vihjates Nõukogude Liidu poolt okupeeritud aladele. 

Saaremaa ja Kaali tiirlevad ümber päikese umbes paarisaja miljoni kilomeetri kaugusel Maast ja et nad seda teevad, on teada juba 1940-ndatest aastatest.  Selle, mis sai nimeks Saaremaa, avastas soome astronoom Liisi Oterma 1941. aasta 19. aprillil. Endale Kaali nime saanud taevakeha pandi kirja kümme kuud hiljem, 17. veebruaril 1942. 

Kõlab veidralt, kuid neljakümnendate aastate algus, mil Euroopas möllas II maailmasõda ja Soomegi pidas lahinguid, oli Soome astronoomidele töiselt hea aeg, sest Turu linnas kehtis sel ajal kohustuslik pimendamine. Nii ei häirinud linna valguskuma astronoomide tööd ning Iso-Heikkilä observatooriumis märkasid teadlased talvises selges taevas teiste seas ka kahte uut asteroidi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles