Välismaalased noolivad Saaremaa muinaspärandit

Saarte Hääl
Copy
DETEKTORIST TEGUTSEMAS: Kui märkate kedagi sellise aparaadiga toimetamas, küsige, mida ta teeb. Kahtluse korral pöörduge kohaliku muinsuskaitseinspektori poole.
DETEKTORIST TEGUTSEMAS: Kui märkate kedagi sellise aparaadiga toimetamas, küsige, mida ta teeb. Kahtluse korral pöörduge kohaliku muinsuskaitseinspektori poole. Foto: Sander Ilvest

Maaleht kirjutas välismaistest detektoristidest, kes on Saaremaalt ebaseaduslikult välja kaevanud ja minema toimetanud väärtusliku mündileiu.

Läinud sügisel korraldas sõjaajaloo klubi Front Line Saaremaal hukkunud punasõduri säilmete otsimisretke, kuid selles osalenud leedulane viis riigist ära ka Saaremaalt leitud unikaalse mündikoosluse. Leiust tehti ka videosalvestus, kus viidatakse leiupaigana Saaremaale ja mis Youtube’is kogus 660 000 vaatamist.

Videos näidatud Vene vaskmündid ja Rootsi hõbeöörid pärinevad XVII ja XVIII sajandist. Salvestust vaadanud Eesti ajaloomuuseumi teadur-kuraator Ivar Leimus ütles, et mündid iseenesest haruldased pole, küll aga on leid oluline tolleaegse rahakäibe uurimise seisukohalt.

“Ilmselt on tegu XVIII sajandil kaotatud rahakotiga,” oletas Leimus. Huvitav on tema sõnul fakt, et Rootsi rahad olid nii kaua käibel ja et neid ka pärast Venemaa võimu alla minekut juurde tuli. “Kirjalikest allikatest oli see teada, aga leiuna mulle teadaolevalt mitte,” sõnas ta.

Maalehe huvi tundmise peale videot muudeti ja selle autor kinnitas, et materjal on tegelikult lavastatud ja filmitud hoopiski Leedus tema isiklikul maavaldusel.

Arheoloogiavaldkonnaga tegelevatel inimestel on seda valus vaadata. Pole saladus, et Saaremaal toimub juba aastaid midagi täiesti arusaamatut – oma ajaloolise mineviku tõttu on see koht, kust peaks tulema meie kõige suuremad aardeleiud, kuid tegelikult asju vaid tilgub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles