Suurmeister Ants Nisu: lootust ei tohi kaotada

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
Ants Nisu
Ants Nisu Foto: Erakogu

1974. aastal 24-aastasena suurmeistri normi täitnud ja täna 70-aastaseks saanud kuressaarlane Ants Nisu nõustab siiani aeg-ajalt noori maadlejaid, andes oma kogemusi edasi ka Eesti esimaadlejale Heiki Nabile.

“Ma ju treenerina ei tööta, aga alles tulin Tallinnast, kus käisin noori juhendamas. Suhtleme pidevalt ka Heiki Nabiga. Vahest saab ta olümpiamängudeks ettevalmistamisel minugi nõuannetest midagi kasulikku kõrva taha panna. Eesti maadlejate järelkasv pole küll kiita, aga lootust ei tohi kaotada,” arvas tänane juubilar.

Ants ise alustas maadlustreeninguid koolipoisina 1961. aastal treener Aadu Saviste käe all. Pärast tollase Kingissepa 8-klassilise kooli lõpetamist jätkas Saaremaal koolinoorte esivõistlustel konkurentidel selja prügiseks teinud spordipoiss õpinguid Tallinna kutsekeskkoolis nr 6. Pealinnas jätkusid ka treeningud. Head tulemused ei lasknud end kaua oodata. Eesti meistriks on Ants tulnud koguni viiel korral. 1974. aastal Euroopa karikavõistlustel võttis saarlane autasu vastu pjedestaali kõrgeimal astmel.

Suurmeister ise hindab kõrgelt võite rahvusvahelistel Ivan Poddubnõi mälestusvõistlustel 1975. ja 1976. aastal. Euroopa meistrivõistlustel (1976) jäi ta napilt medalist ilma, platseerudes neljandaks.

“Lõpetasin tippsportlasena liiga vara. Peamiseks põhjuseks oli see, et mind ei lubatud tiitlivõistlustele N. Liidust välja. Sinna said aga maadlejad, keda olin N. Liidu võistlustel võitnud,” meenutas suurmeister aastakümnete tagust aega.

Maailma ulatuses on Ants suutnud aga oma paremuse maksma panna veteranide arvestuses. Ta on kolmekordne veteranide maailmameister.

Aastatel 1990–1992 oli ta Eesti koondise peatreener. Oma treeneritest rääkides hindab Nisu ennekõike Meinhard Niglase panust, kes aitas tal maadlusmatil võite sepistada.

2013. aastal ilmus Raimo Aasa sulest Ants Nisu maadlusraamat. Raimo Aas ütles tookord Saarte Häälele, et Ants tunnistab oma vigu ja ei süüdista kedagi teist, mis on tänapäeva Eestis suur haruldus.

Ants Nisu on kahe poja ja tütre isa ning kolmele lapsele vanaisa. Spordiradadel teeb mehetegusid jalgratturist pojapoeg Oskar Nisu, esindades Iiri klubi. Jalgrattasport, nüüd juba tervisespordina, pole juubilarilegi võõras. Mullu jäi tal jalgrattaga ringi sõites seljataha üle 4000 kilomeetri.

Nael kummi ja tugevat tervist juubilarile ka Saarte Hääle ja Kadi raadio poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles