TERVIS ⟩ Lapsed ei taha enam hambaid pesta, kurdavad arstid

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Kuressaare hambapolikliiniku arst Raul-Üllar Lõuk patsient Renatega.
Kuressaare hambapolikliiniku arst Raul-Üllar Lõuk patsient Renatega. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Hambaarstid kurdavad, et lapsed tulevad väga sageli arsti juurde pesemata hammastega. Halb suuhügieen võib aga varem või hiljem valusalt tunda anda.

Lastele ei meeldi hambaid pesta. Paljudes peredes tuleb selleks, et lapsi hambaid pesema saada, neile seda mitu korda päevas meelde tuletada, taga ajada ja kontrollida. Ka hambaarst ei suuda seda harjumust lastes ühelgi viisil kinnistada, ütleb Kuressaare hambapolikliiniku juht Kaja Leskinen. Seda peavad tegema lapsevanemad eeskuju näidates ja järjepidevalt hammaste pesu nõudes. Teinekord peab lastele mitu aastat päevast päeva meelde tuletama, et sööbikud ja pisikud tuleb suust minema uhta. 

Halb suuhügieen ongi laste hammaste suurim probleem, ütleb Leskinen. Järgmiseks tuleb kaaries ning alles siis igemepõletik ja hambumusprobleemid. Kuigi tänapäeval vajab hambaravi vähem lapsi kui 20 aastat tagasi, pole lastel kaaries viimase kümne aasta jooksul oluliselt vähenenud. Saab rääkida kaariese polariseerumisest: kehvema majandusliku olukorraga perede laste hammastes leidub rohkem auke. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles