Kuressaare kuurort – minevikust tänapäeva

Saarte Hääl
Copy
DAAM ORAVAGA: Suvitajad Kuressaare pargis 1935. aastal.
DAAM ORAVAGA: Suvitajad Kuressaare pargis 1935. aastal. Foto: Saaremaa muuseum / Aleksander Järve kogu

Me kõik siin saarel peame oluliseks Kuressaare kui kuurortlinna ajaloolist tausta – sellel järjepideval ajalool on tähtis koht Saaremaa turismi arengus.

Kuressaare ametikooli giidieriala õpilased ja õpetajad korraldasid kolmapäeval, 5. veebruaril oma koolis turismi ümarlaua. Kuressaare kuurordi 180. sünnipäevale pühendatud konverentsi sissejuhatanud Saaremaa abivallavanem Kristiina Maripuu tõdes, et Saaremaa loodus ja puhas õhk on meie saare inimeste ja meie külaliste silmis jätkuvalt üks olulisemaid väärtusi. Peaksime oma puhast looduskeskkonda veelgi rohkem väärtustama. 

Saaremaa muuseumi kuraator-koguhoidja Maret Soorsk tegi põneva ülevaate Saaremaa suvituslinna algusaastatest, mil Kuressaaret hinnati kui korralike munakivitänavate ja puhaste puiesteedega looduslikult lihtsat linna, kus oli rahulik puhata. Oma aega sisustasid suvitajad 20. sajandi algul enamasti lossipargis ja kuursaalis. Väga populaarsed olid sealsed traditsioonilised üritused: tuletõrjujate paraad orkestriga Loode tammikusse; tulevärk jaaniõhtul ja juuli lõpus; suvekuninganna ja -kuninga valimised; Kuressaares suvitavate tähtsamate daamide heategevuspidu.

Skype`i kaudu tegi Kuressaare mudaravist ja selle ajaloost ettekande Helvi Koppel. 1840. aastal Kuressaares tööd alustanud esimese mudaravila 92 vannitoas tehti mudavanne Suurlahe mudaga, mis omapärase koostise ja pehmuse poolest oli ideaalne vannimuda. 

Jaapani kultuuri tundja ja giid Sisi Salumaa rääkis Jaapani spaakultuurist, mida suuresti mõjutab traditsiooniline Jaapani onsen ehk kuumaveeallikas. Uuem trend on Jaapanis aga spaakeskused meelelahutus- ja toitlustusala, erinevate basseinide ja saunadega. 

Ametikooli õpetaja Marella Kakkum rääkis spaa- ja wellness-teenuse tänastest ja homsetest trendidest, mida sobiks ka Eestis ja Saaremaal kasutusele võtta. 

Puhas õhk, metsakümblus ja puhas loodus, erinevad spaad, turistidele erinevate elamuste pakkumine – kõik see loob võimaluse meie saarele külalisi tuua. See omakorda annab hoogu juurde Saaremaa ettevõtlusele. Täname ümarlaua korraldajaid ja toetajaid Arensburg SPA Hotelli ja Kuressaare ametikooli.

Kuressaare ametikooli giidieriala õpilased, grupp G-19

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles