Töökoormuse vähendamine viis Salme kauaaegse spordijuhi töölt

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Saaremaa valla kultuuri- ja spordiosakonna juht Aarne Põlluäär
Saaremaa valla kultuuri- ja spordiosakonna juht Aarne Põlluäär Foto: Sander Ilvest

Kui Saaremaa vald hakkas ühtlustama piirkondlike spordijuhtide töö- ja palgatingimusi, otsustas Salme kauaaegne spordijuht Imbi Arge töölt lahkuda: ta ei olnud nõus edaspidi vaid veerand kohaga töötama.

Imbi Arge
Imbi Arge Foto: Erakogu

Imbi Arge oli Salme vallas töötanud täiskohaga ja tähtajatu töölepinguga. Veerand kohta, mida vald nüüd piirkonna spordijuhtidele pakub, teda ei rahulda. Sellise koormuse juures ja sellise palgaga sporditööd teha tema arvates ei saa.

“Mille poolest spordijuht kehvem on kui kultuurijuht?” küsib Arge. Tema pidi viimasel ajal lisaks Salmele võtma enda hoolde ka Torgu sporditöö korraldamise. Saaremaa vald kuulutas hiljuti välja konkursi Laimjala, Mustjala, Pihtla ja Salme-Torgu piirkonda spordijuhi leidmiseks. Praegu seal keegi spordijuhtimisega ei tegele, teistes piirkondades korraldab spordielu mõni MTÜ, sihtasutus või palgaline spordijuht. Tööd pakutakse veerandi koormusega, brutopalgaks Laimjalas ja Mustjalas 277 eurot ning Salmel ja Pihtlas 347 eurot kuus.

Enne suurvalla teket tegid paljudes valdades sporditööd vabatahtlikud. Saaremaa valla kultuuri- ja spordiosakonna juht Aarne Põlluäär märgib, et mõnes vallas maksti selle töö eest ka lisatasu, kuid paberit selle kohta ei ole. Ka selliste väikeste ametikohtade loomine on vabatahtlike tasuta tööst samm edasi. Kahes piirkonnas – Salmel ja Valjalas –, kus seni töötas palgaline spordijuht, tõi töökorralduse muutus aga hiiobisõnumi.

Valjala spordijuht Pirgit Nuut töötas seni poole kohaga ja on otsustanud jätkata, kuid möönab, et eks temagi peab kord otsuse langetama. Töö veerand kohaga on tema sõnul ebamäärane asi. “Ma ei saa ju siis ühtegi üritust teha – ega neid kahe tunniga ei tee,” toob ta näite, kuidas töö tegelik maht ei klapi ametikoha suurusega. “Mulle on see solvav, kuidas minuga käituti,” ütleb Imbi Arge, kes polnud nõus veerand kohaga jätkama ning möödunud aasta lõpus ameti maha pani. Arge juhtimisel võitis Salme piirkond eelmisel aastal valla piirkondlikud mängud. Arge sõnul töötab spordijuht ka siis, kui teised puhkavad: õhtul, nädalavahetustel ja pühadel. Aarne Põlluääre sõnul püüab vald praegused sporditöötajate kohad täita ja siis vaadata, kuidas spordielu ülejäänud piirkondades korraldada.

Piirkondade spordijuhid

  • Kaarma – Tarvo Pihlas (MTÜ)
  • Kihelkonna – Aivar Kallas (MTÜ)
  • Kärla – Raivo Uus (SA)
  • Leisi – Arvo Lepp 
  • Lümanda – Sander Viira 
  • Orissaare – Andla Rüütel (SA)
  • Pöide – Krista Riik
  • Valjala – Pirgit Nuut

Spordijuhti ei ole Kuressaares, Laimjalas, Mustjalas, Pihtlas, Salmel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles