Torm tõstis mere sängist välja

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
Torm Kuressaares.
Torm Kuressaares. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Laupäevane torm oli nii võimas, et tõusnud veetaseme tõttu uputati mereäärsed alad üle. Veetaseme rekorditest jäi asi aga veel üsna kaugele. 

Ilmateenistuse hüdroloogia osakonna andmeil oli veetase kõrgeim pühapäeva varahommikul kell 2, kui vesi tõusis 114 cm üle Amsterdami nulli. Kriitiline veetaseme piir on 170 cm. Sadamakapten Oskar Jõgi, kelle juhitavas Kuressaare sadamas olid ujuvsillad mõnel pool suisa vee all, ei mäleta enda sõnul, et pärast 2005. aasta jaanuaritormi oleks vesi nii kõrge olnud. Ilmateenistuse osakonnajuhataja Jaana Põldnurga sõnul on veetase viimasel 13 aastal olnud kolmel korral kõrgem kui nüüd. Jaanuaris 2015 ulatus Roomasaares veetase 137 sentimeetrini, novembris 2008 ja 2010 oli veetase vastavalt 120 ja 121 cm. 2005. a jaanuaritormi aegseid näitusid Roomassaare kohta ei ole, kuna siis seal ametlikult veetaset ei  mõõdetud. Virtsus oli toona veetase 215 cm üle Amsterdami nulli. Eilseks oli Roomassaare veenäit langenud juba 65 cm tasemele.

Linnas Meri spaahotelli ette ja Nasval hoovidesse tunginud vesi teadaolevalt kahjustusi ei tekitanud. 

Tuul hakkas tasapisi tõusma reede hilisõhtul. Kõige tugevam puhang mõõdeti Sõrves laupäeval kella 14–15 vahel ning see oli 27,8 m/s. Teistes jaamades jäid rekordid 26 m/s ümber. 20 m/s tuuled puhusid ka veel pühapäeval. 

Päästjad said laupäeval 22 väljakutset, millest kõik peale ühe olid seotud teele langenud puudega. Ühel korral oli tegemist Kuressaares Tallinna tänaval allakukkunud reklaamplakatiga, mis vigastas auto esiklaasi.  

Saaremaa päästepiirkonna juhi Margus Lindmäe sõnul olid päästjad valmis hullemaks ning seekordse tormiga saadi hästi hakkama. Seekord tuli päästjatel tegeleda ka näiteks uudishimulikega, kes seadsid loodusesse üleolevalt suhtudes ohtu nii end kui ka oma vara. Näiteks proovis üks autojuht oma sõidukiga minna Loodes asuva linnuvaatlustornini, mille ümbrus oli üle ujutatud. Autojuht ei osanud aimata, kus asub  teekraav ning sõit lõppeski kraavis. “Selliselt käitujad on paratamatus,” tõdes Lindmäe. Nasval näiteks sulges politsei mere äärde viiva tee just seetõttu, et uljaspead autodega vette ei sõidaks. 

Torm tõi kaasa ka elektrikatkestusi. Kõige rohkem oli neid laupäeva pärastlõunal kella 16.30 seisuga, kui tuul oli viinud Saaremaal elektri 2583 majapidamiselt. 

Merevee tõus muutis ka rannajoont: Järve luidetest haukas torm paar meetrit ja nüüd saab kohati vaadelda püstloodis liivaseinu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles