Saarlased saavad maksuametilt tagasi ligi neli miljonit eurot

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Maksu- ja tolliameti juhtivkonsultant Olev Martinson
Maksu- ja tolliameti juhtivkonsultant Olev Martinson Foto: Saarte Hääl

Saare maakonnas on praeguseks esitatud 13 237 tuludeklaratsiooni, 255 paberil ja 12 982 elektroonselt. Tagasimaksmisele kuulub nende alusel 3,5 miljonit eurot ja raha saab tagasi praeguse seisuga 11 191 inimest.

Juurdemaksmisele kuulub 253 000 eurot ning seda tuleb teha 653 Saaremaa elanikul. Samal ajal on 1393-l maakonna elanikul deklaratsioon nullis ehk neil ei ole lootust maksuametilt midagi tagasi saada, ent samas ei ole neil tarvis midagi ka juurde maksta.

Maksu- ja tolliameti Lääne regiooni juhtivkonsultandi Olev Martinsoni sõnul on büroos kohapeal käinud inimestel olnud väga erinevaid küsimusi. 

"Paljud tulevad selleks, et esitada tuludeklaratsioon kliendiarvutis elektrooniliselt, kuid soovitakse abi ja juhendamist," tähendas Martinson.

Teatavasti ei ole kõik võimalikud maksustatavad tulud tuludeklaratsioonis juba eeltäidetud. Martinson märkis, et kui on vaja lisada mõni tululiik, näiteks välistulu, metsamaterjali ja raieõiguse müük, kasu vara võõrandamisest, tullakse ka siis deklaratsiooni esitamiseks büroosse kohapeale nõustamist saama. Samuti tulevad kohale füüsilisest isikust ettevõtjad, et oma ettevõtlust deklareerida ja tuludeklaratsioon esitada.

"Arusaamatusi on tekitanud maksuvaba tulu üleandmise suurus."

- Olev Martinson, Lääne regiooni juhtivkonsultant

Martinson tõi veel välja, et eelmise aasta lõpus vastuvõetud tulumaksuseaduse muudatus võimaldab 2018. ja 2019. aasta neljandas kvartalis väljamakstud sünnitus- ja lapsendamishüvitiste ning koondamishüvitiste saajatel taotleda tulumaksu ümberarvestust nende hüvitiste osas, mida makstakse väljamakse tegemisele järgneva aasta eest. "Seega küsitakse arvamust, kas maksuarvestus on soodsam ning millistes summades tulu ja tasutud tulumaksu summasid muuta," sõnas Olev Martinson.

Kasutamata jäänud maksusoodustusi on aga võimalik üle kanda abikaasale. "Arusaamatusi on tekitanud maksuvaba tulu üleandmise suurus, sest üleandmise õigus tekib juhul, kui üks abikaasa on teeninud aasta jooksul kuni 2160 eurot," selgitas büroo juhtivkonsultant. "Teatavasti aga on maksuvaba tulu aastas suurem ehk kuni 6000 eurot."

Muu hulgas käiakse büroos praegu aktiivselt küsimas maamaksu kohta ja tasutakse kohapeal kaardiga makseterminalis ka maamaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles