Hakkpuidu hind on korralikult tõusnud

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Hakkpuit. Foto on illustreeriv.
Hakkpuit. Foto on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu

Viimase kahe aastaga on hakkpuidu hind Kuressaare Soojuse kinnitusel tõusnud koguni 40 protsenti.

Soojafirma juhatuse liikme Paul Leemeti sõnul on hind tõusnud ka mujal Eestis. "Hakke hinda mõjutab meil kindlasti see, kui suures koguses ja millise hinnaga on võimalik seda eksportida," selgitas Leemet.

Kui kaks aastat tagasi oli Kuressaare Soojuse kütte hind Kuressaares käibemaksuta 39,20 €/MWh, siis praegu on hind 44,49 €/MWh. "Praegu ostame haket hinnaga 11–13 €/kuupmeeter," lisas soojafirma juhatuse liige.

Metsamajandusega tegeleva Reta Puidu juhatuse liikme Andres Kirstu hinnangul on jutt 40-protsendisest hinnatõusust vahest väike liialdus, pigem on tõele lähemal 20–30 protsenti. "Paljud soojatootjad meil Eestis ja teistes Läänemerd ümbritsevates riikides on fossiilsetelt kütustelt läinud üle taastuvenergiale ning nõudlus energiapuidu järele on seetõttu kasvanud," ütles Kirst.

Kirstu sõnul ei ole hinnad kõikjal päris samad, hind sõltub ka hakke kvaliteedist. "Näiteks raiejäätmetest ja võsast hakke hind algab meil 11 eurost kuupmeetri kohta Roomassaares, aga ümarmaterjalist tehtud hake on ca 10 protsenti kallim," selgitas Kirst.

Reta Puit müüb hakkpuitu peamiselt Rootsi ja Taani, aga ka paarile kohalikule tarbijale aastas kokku ca 240 000 m³, mis moodustab ettevõtte puidukäibest umbkaudu 35 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles