Pöide esindajad: vallavõim käitub meie inimestega inetult

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
ÕNNE SÖÖT kinnitab, et teine terav teema on kohaliku kogukonna jaoks Tornimäe kooli tulevik. "Meie võitleme oma kooli säilimise eest," kinnitas ta.
ÕNNE SÖÖT kinnitab, et teine terav teema on kohaliku kogukonna jaoks Tornimäe kooli tulevik. "Meie võitleme oma kooli säilimise eest," kinnitas ta. Foto: Tambet Allik / Saarte Hääle arhiiv

Pöide osavallakogu heidab Saaremaa vallavalitsusele ette tagaseljaotsuseid ja valikulist teavitamist.

Saarte Hääles 4. märtsil ilmunud uudise peale Tornimäe raamatukogu juhataja ja infospetsialisti ametikoha koondamisest ning nende kahe rolli ühendamisest saatis Pöide osavallakogu esimees Õnne Sööt Saaremaa vallavalitsusele ja volikogule järelepärimise:

"Miks ei ole arutelu juures olnud Pöide piirkonna osavallakogu liikmed, teenuskeskuse ametnikud ja allasutuste juhid?" Samuti küsib Sööt, miks jagab vallavalitsus informatsiooni valikuliselt? (Pöördumist loe täismahus SIIT.) 

Saarte Häälele ütles osavallakogu juht Õnne Sööt, et ei saanud jätta Pöide kandi inimesi otseselt ja valusalt puudutavale otsusele reageerimata. Tema sõnul tõusis Pöide kandi rahvas selle uudise peale nii-öelda tagajalgadele. 

"Inimesed ei mõista, mis toimub – mispärast oleme meie vallavalitsusel niimoodi hambus, miks meile niimoodi tehakse," rääkis Sööt. "Olen kuulnud isegi arvamust, et saame selle vana taaga oma kaela sellepärast, et Pöide valla juhid Saaremaa vallaga ühinemisele vastu seisid."

Sööt leiab, et vallavalitsus on Pöide kandi inimestega käitunud inetult, tehes sealseid inimesi puudutavaid otsuseid ilma selle piirkonna esindajatega arutamata.

Samuti leiab ta, et ühest inimesest raamatukogu tööd juhtima ja infot jagama ei piisa.  "Oleme seda meelt, et nii palju kui võimalik, tuleb maal töökohti säilitada," kinnitas Õnne Sööt. "Kui maal järjest kõike sulgeda ja kokku tõmmata ning töökohti koondada, siis ühel hetkel sureb see kant lihtsalt välja."

Pöide osavallakogu leiab, et säilima peaksid mõlemad ametikohad – nii raamatukogu juhataja kui ka infospetsialisti oma. 

Õnne Sööt kahtleb, kas pärast Anu Urmeti sunnitud pensionilejäämist on kohapealt võtta inimest, kel oleks raamatukogunduse või infoteaduse alane haridus. "Iseasi, kui keegi mandrilt tagasi tuleb," sõnas Sööt. "Samas – kas tal on oskused ja kompetents, et kohe tööle hakata? Võib-olla vajab ta seaduste tundmise ja asjaajamise koha pealt hädasti koolitamist."

Söödi hinnangul oleks neid kaht rolli ka logistiliselt keeruline ühendada: infospetsialist töötab maja alumisel korrusel, raamatukogu asub aga ülemisel. "Kas infospetsialistist raamatukoguhoidja hakkaks siis üles-alla pendeldama või tuleks ette võtta kolimine ühelt korruselt teisele," lausus Sööt.

KOMMENTAAR

VALLAVANEM: Otsusele eelneb arutelu

Vallavanem Madis Kallas
Vallavanem Madis Kallas Foto: SH

"Otsused töö ümberkorraldamise kohta sünnivad mitmete arutelude tulemusel," kirjutab Pöide osavallakogu kriitika peale Saaremaa vallavanem Madis Kallas

Nagu varemgi on väljendatud, näeb riik raamatukogusid aasta-aastalt üha enam teabekandja rollis. Kindlasti tuleb lähtuda sellest, et piirkonnas oleks vajaliku info edastamine tagatud ja mõelda, kuidas seda võimalikult otstarbekalt teha. Tornimäel asub raamatukogu teenuskeskusega samas hoones ning seetõttu saab infospetsialisti töö olla raamatukoguga ühildatud. 

Kindlasti vaatab vallavalitsus iga piirkonda eraldi ja otsused töö ümberkorraldamise kohta sünnivad mitmete arutelude tulemusel. 

Pöide osavallakogu saab vallavalitsuselt põhjaliku vastuse, seda nii kirjalikult kui ka suuliselt, ja loomulikult kaalub vallavalitsus kõiki osavallakogu poolt tehtavaid ettepanekuid teenuskeskuste töö paremaks korraldamiseks. Ühinemislepingus sätestatud teenuskeskuse eesmärki on võimalik täita ka teenuskeskuse juhataja, sotsiaaltööspetsialisti ja kohaliku raamatukogu koostöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles