Emaettevõte likvideerib Astes tegutseva Sarmeti

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Foto: www.osta.ee

OÜ Sarmet, kellele kuulub Astes aastakümneid väärisesemeid tootnud tsehh, lõpetab tegevuse.

Ettevõtete infot ja statistikat avaldavates veebikeskkondades on Soome kapitalil põhineva OÜ Juveel tütarfirma andmete juurde märgitud sõna “likvideerimisel”.

“OÜ Sarmet on tõesti likvideerimisel,” kinnitas nii OÜ Juveel kui ka Sarmeti juhatuse liige Mart Mikli. Sarmet OÜ likvideerimise põhjust ja seda, kas Aste tehas suletakse, Mikli kommenteerida ei soovinud.

Mullu IV kvartalis töötas Sarmetis 14 inimest. Küsimusele, mis saab ettevõtte töötajatest, vastas Mart Mikli: “Kui firma on likvideerimisel, siis nad selle firma töötajateks loomulikult jääda ei saa.”

Väärisesemeid tootev tsehh on Astes tegutsenud ligi 60 aastat. 1961. aastal asutati seal Tallinna juveelitehase tsehh. OÜ Sarmet asutati 1997. aastal. Sarmeti põhitegevus on uushõbedast hõbetatud ja osaliselt kullatud lauatarvete tootmine. Olulisel kohal on olnud ka mitmesuguste allhanketööde tegemine nii Eesti kui ka Soome firmadele.

Veebikeskkonna Teatmik andmeil oli Sarmeti maksustatav käive mullu IV kvartalis ligi 75 392 eurot kuus, töötajate hinnanguline keskmine brutopalk aga 564 eurot kuus.

Sarmeti emaettevõte, Tallinnas tegutsev OÜ Juveel toodab ehteid ja lauahõbedat. Soome kapitalil põhineva ettevõtte juhatusse kuuluvad Ilkka Olavi Ruohola, Matti Janne Juhani Kartano ja Mart Mikli.

2008. aastal kirjutas Oma Saar, et kümmekond aastat varem kõrgus kogu ettevõtte kohal suur küsimärk – kas jäädakse ellu või mitte? Põhjuseks Vene turu ärakukkumine topelttollide pärast, mistõttu tootmine vähenes pea poole võrra. Päästerõnga heitsid toona suure allhanke näol soomlased. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles