Pendeldajate raske valik: kas töö või kodumaa

Copy
Ehitaja. Foto on illustratiivne.
Ehitaja. Foto on illustratiivne. Foto: Konstantin Sednev

Kuna koroonaviiruse leviku tõttu sulges täna südaööst oma piiri ka Soome, pidid tuhanded põhjanaabrite juures töötavad eestlased otsustama, kas jääda sinna või naasta kodumaale. 

Helsingis aknakatteid tootvas ettevõttes töötav saarlane Vahur Truverk on ametlikult küll Soome vabariigi resident, kuid on kodus Saaremaal käinud seni igal nädalavahetusel.

Koroona levik on pannud ta keerulisse olukorda. 

"Kuna olen Eesti vabariigi kodanik, pääseksin välisriigist koju, Soome residendina jällegi oleks mul jällegi ilmselt võimalik tagasi Soome tulla," arutles Truverk. "Mõlemal juhul peaksin aga kaks nädalat karantiinis istuma." 

Nii leppis mees, et jääb esialgu kaheks nädalaks Soome ja vaatab, milliseks olukord kujuneb.    

Tamperes ehitajana töötav saarlane Andre otsustas samuti esialgu Soome jääda. "Olen ju sundseisus – kuidas muidu laenud-liisingud makstud saab?" tähendas Andre, kelle peres kasvab kaks last. Ka on tarvis kodumaja ehitusega valmis jõuda.

"Teen siin Soomes oma objekti lõpuni ja vaatan siis, kas leian mingi variandi koju tulla," ütles Andre eile. "Soome uudistest kuulsin, et arvatavasti saavad eestlased siiski koju ka pärast neljapäeva."  

Andre sõnul otsustas Soome jääda ka üks ta saarlasest töökaaslane. "Tema plaanib Eestisse sõita siis, kui olukord rahuneb. Laenud ei luba riskida sellega, et ta teadmata aja kodus istub."

Andre sõnul kolis teine saarlasest tuttav kogu pere aga hoopis ajutiselt Soome.

"Murelikuks teeb see, kui peaksin mingil põhjusel Soomes karantiini jääma – tööl käia ei saa, aga Eestisse ka ei pääse," ütles Andre. "Loodan, et nii hulluks asjad siiski ei lähe."

Soomes samuti ehitajana töötav saarlane Tiit naasis Eestisse juba möödunud nädalavahetuseks. "Kartsin, et muidu ei pruugi niipea enam tagasi pääseda," põhjendas ta, lisades, et andis endale aru: lähinädalail ta Saaremaalt enam välja ei saa ning veedab ilmselt kodus oldud aja töötuna. 

"Küll ma kuidagi toime tulen – suuri laene mul pole ja palgast olen suutnud natuke kõrvale panna," ütles Tiit. Peret, kelle eest hoolitsema peaks, kolmekümnendates Tiidul veel ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles