Ruhnu poodnik heidab vallale ette eriolukorra rikkumist

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Poemees Gerne
Poemees Gerne Foto: Saarte Hääl

Ruhnu poepidaja Vitali Gerne heidab vallavavõimudele ette eriolukorra reeglitest mittekinnipidamist. 

„Loll lennuk tassib mandrilt rahvast juurde, kuigi lubatud oli ainult kaupa ja posti tuua,“ rääkis Gerne. „Iga kord hakka jälle otsast peale lugema, niiviisi me ei saagi karantiinist välja.“

Saartel kehtivad liikluspiirangud lubavad Ruhnule tulla üksnes saarel alalist elukohta omavaid inimesi. Gerne sõnul on saabujate seas palju Ruhnu sissekirjutusega inimesi, kes saarel siin alaliselt ei ela vaid viibivad Ruhnul vaid suviti 1-2 nädalat. „Selle hädaga pole neil kuskile joosta ja nüüd pagevad siia,“ märkis Gerne, kelle hinnangul ei tohiks eriolukorra ajal kedagi väljapoolt saarele lasta.

Poepidaja hinnnagul näitab vastutustunde puudumist seegi, et vallasekretär käis karantiinis olnud pereemaga kalal ja sattus pärast seda ise karantiini. „Ka volikogu esimees lävib ühega, kes nädal tagasi mandrilt siia tuli.“

Ruhnu vallavanem Andre Nõu sõnul on Pärnu lennuk toonud viimase nädala jooksul saarele kokku üheksa inimest. Nädal tagasi tulid siia mõned Ruhnu sissekirjutusega inimesed koos täiskasvanud lastega, kellel sissekirjutus puudub. Täna saabus üks sissekirjutuseta inimene, kes jääb elama oma ema juurde.

Lisaks saabus ühe ehitusfirma kutsel saarele töömees, kes omab töölepingut ja kindlat elukohta. Arvestade, milline liikumine toimub tööjõu osas kasvõi Saaremaa ja mandri vahel, ei kujuta üks töömees vallavanema hinnangul Ruhnu saarele mingit ohtu.

Kuigi töömehe saarele tulek ei pruugi igaühele meeldida, ei lase vallavalitsus end Nõu sõnul sellest mõjutada. Vallavanema kinnitusel teeb ta kõigile saarele sõita soovijate kohta taustauuringu. „Isiklikult helistan kõik läbi, kuigi muidugi võib inimene ka valetada.“

Vallavanem tõdes, et vallasekretäri kalalkäik koos karantiinis olnud isikuga vastab tõele. „Kalal siin tõest käidi kolm päeva enne karantiini lõppemist,“ tunnistas vallavanem, kelle sõnul töötab vallasekretär praregu kodukontoris.

Nõu sõnul pääsevad Pärnu lennukile ainult vallavalitsuse poolt rahvastikuregistri andmetel koostatud nimekirja kuuluvad inimesed. Ühtegi viirusekandajat teadolevalt Ruhnu saarel praegu ei ole. „Kedagi küll testitud pole aga sümptomid puuduvad,“ teadis poepidaja Gerne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles