Kaitsemaskide põud Saaremaal leevenes

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Foto: Sander Ilvest / Postimees

Pärast pikka kaitsemaskide puudust jõudsid Hiinast toodud maskid täna osasse Saaremaa apteekidesse müügile. 

“Täna hommikul mõnikümmend karpi saime ja kohe hakkasime müüma,” ütles Kuressaare Apteegi proviisor Maarja Tiitson, lisades, et maskid jõudsid müügile ka Kuressaare Apteegi haruapteekidesse Orissaares ja Muhus.  

Tiitsoni sõnul levis info maskide Saaremaale jõudmisest kiiresti. “Hommikul oli meil Kuressaare apteegis küll paras tormijooks,” ütles ta naerdes. “Praegu on olukord juba pisut rahulikum.”

Kuigi maske on täna Kuressaare Apteegist ostnud igas vanuses inimesed, annavad tooni siiski nooremad külastajad. 

“Osa neist ostab maske ka oma lähedastele, et vanemad inimesed ei peaks apteeki tulema,” ütles Tiitson. 

Kuressaare Apteegist üks klient maske hulgi kokku osta ei saa. “Müüme neid kümnekaupa, et jaguks võimalikult paljudele,” rääkis Tiitson. 

Kuressaares Lossi ja Raekoja tänava nurgal tegutsevasse Saaremaa Apteeki jõudsid maskid müügile samuti täna. “Nõudlus on küll suur, aga kuna mask on kallis, siis väga palju neid kokku ei osteta,” tõdes apteeker Evi Adamson. “Kuna üks mask maksab 70 senti ja viiekümnest maskist koosnev pakk kokku 35 eurot, siis ostetakse pigem kümmekond maski korraga.”

Kuressaare Südameapteekides täna veel maske saada ei olnud. “Maskid jõuavad Saaremaale homse kaubaga,” kinnitas Südameapteekide Lääne piirkonna juht Heli Pilar.

Ka Auriga keskuse apteeki jõuavad maskid müügile ilmselt homme. “Kui palju neid tuleb, praegu veel öelda ei oska,” ütles apteegi töötaja Saarte Häälele.  

Proviisor Maarja Tiitsoni sõnul tuleks maski kanda pigem teiste kaitsmiseks enda eest kui vastupidi. 

“Samas – kuna keegi meist ei saa vist täiesti kindel olla, kas ta on viirusekandja või mitte, tasub näiteks poodi minnes ikka mask ette panna,” lausus ta. 

KUIDAS KAITSEMASKI KASUTADA?

- Pese või desinfitseeri käed enne ja pärast kaitsemaski kasutamist.

- Maski pind, mida oled käega puudutanud, peab jääma näol väljapoole.

- Näomaski paelad või muu kinnitus vii läbi kõrvade tagant, kuid ära pane kinnitust risti. - Kata maskiga täielikult suu ja nina; ära puuduta maski enne, kui selle ära võtad. 

- Maski ninapealne osa (metallklamber) vormi nina vastu.

- Maski panekul, selle kandmisel ja äravõtmisel väldi näo puudutamist. Kindlasti ei tohi maski hoida lõua all ega kasutamise ajal ninalt ära tõmmata.

- Kui maski sise- või välispinnale satuvad pritsmed (näiteks aevastamisel või köhimisel), tuleb mask välja vahetada.

- Maski võib kanda nii kaua, kuni selle sisepind niiskeks muutub.

- Kaitsemaski maksimaalne kandmise aeg on kolm tundi, seejärel on soovitatav maski vahetada, sest selle pealispind võib kanda viirust edasi.

- Eemalda mask, puudutades vaid selle kinnitusi, väldi maski näoosa puudutamist. Maski kasutamisel ja äravõtmisel on oluline käte puhtus. Muidu võib saastunud näomask nakatumist pigem soodustada.

- Kasutatud kaitsemask viska vastavasse prügikasti, väldi nakkuse edasikandumise võimalust.

- Maski kandes on oluline jälgida oma enesetunnet, et mask ei tekitaks õhupuudust ega paneks hingeldama.

- Viiruste tõrjeks võib kasutada samuti meditsiinilist või kirurgilist maski, aga ka respiraatorit ehk tolmukaitsemaski.

- Suuremal või vähemal määral kaitset pakuvad kõik kaitsemaskid – nii nn tavalised kaitsemaskid, meditsiinilised või kirurgilised maskid kui ka kaasaegsemad respiraatorid. - Igapäevaseks kodus või tänaval kasutamiseks mõeldud kaitsemask ei pea olema steriilne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles