Ettevõtjad paluvad luba käia tööasjus mandril

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
EDASPIDI OLEKS VAJA: Mööblifirma Welcomest saab praegu oma asjad ettevõtte esindaja Meeli Laugu sõnul ka nii aetud, et Saaremaalt ära käia pole tarvis. Hiljem oleks tarvis paar korda kuus mandril käia küll.
EDASPIDI OLEKS VAJA: Mööblifirma Welcomest saab praegu oma asjad ettevõtte esindaja Meeli Laugu sõnul ka nii aetud, et Saaremaalt ära käia pole tarvis. Hiljem oleks tarvis paar korda kuus mandril käia küll. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa ettevõtjate liit saatis eriolukorra juhile Eesti peaministrile Jüri Ratasele ja Saaremaa vallavanemale Madis Kallasele pöördumise, milles palub luba saare ettevõtjatele liikuda kindla korra alusel tööasjus mandrile ja tagasi.

Liidu juhatuse esimees Robert Pajussaar märgib pöördumises, et saarelt mandrile ja tagasi liikumise eesmärk oleks seejuures külastada ettevõtte allüksusi või peakontorit, osutada teenust klientidele, külastada ettevõttega seotud objekte või teha garantii- või hooldustöid.  Selline vajadus võib liidu hinnangul olla kuni 30 inimesel nädalas.

Meeli Lauk mööblifirmast Welcomest OÜ tõdes, et ehkki praegu saavad nemad oma asjad veel kenasti meili ja telefoni teel aetud, oleks edaspidi tarvis liikuda tööasjus mandrile küll. “Lähema kuu aja jooksul ehk nii kaua, kui kaubad liiguvad teiste autodega, vajadust ei näe,” rääkis Lauk. Sealt edasi oleks aga tarvis teatud projektide puhul Saaremaalt mandrile ja tagasi liikuda. Nende puhul poleks edasi-tagasi käimine ilmselt kuigi tihe, tõenäoliselt paar korda kuus.

Mandril oleks tööasjus vaja käia Robert Pajussaare sõnul ka ta oma mööblifirmal Kalla Mööbel, aga ka näiteks elektroonikatööstuse Incap esindajatel, Saaremaa tarbijate ühistul või laevaehitajatel. “Tegelikult on see vajadus paljudel,” nentis Pajussaar. Seda enam, et kui toiduainete ja loomakasvatusega tegelevatel ettevõtetel on veidi lihtsam luba saada, siis teistele ei kiputa luba nii kergesti andma.

Samamoodi palub liit luba Saare maakonda siseneda inimestel, kes osutavad Saaremaal tegutsevatele ettevõtetele teenust, mis on vajalik seoses võimalike seadistustöödega, seadmete hooldusega, garantiitöödega või nt Saaremaal puuduva eritööde spetsialisti lähetamisega. Selline vajadus võib liidu hinnangul olla kuni kümnel inimesel nädalas.

“Saame riigis valitseva olukorra tõsidusest täielikult aru ja kinnitame, et meie esitatud ettepanek on kantud soovist tagada Saaremaa majanduse toimimine ja töökohtade säilimine,” toonitab Robert Pajussaar.

Seejuures ollakse valmis igasuguseks koostööks, aruteluks ja ettepanekuteks, et tagada üleriigilise eriolukorra tingimuste täitmine. 

“Võtame kohustuse garanteerida, et need inimesed, kes meie töötajatest peavad saarte ja mandri vahel liikuma, on terved ning ei ole teistele inimestele ohtlikud,” kinnitab liidu juht. Lisaks sellele peavad nad kindlasti kasutama vajalikke kaitsevahendeid ja järgima kõiki eriolukorras kehtestatud üleriigilisi reegleid, märgib Pajussaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles