Leader projektide elluviimise tähtaeg pikeneb aasta võrra

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
KOIT KELDER
KOIT KELDER Foto: koitkelder.ee

Riik pikendab seoses eriolukorrast tingitud tagasilöökidele LEADER projektitoetuste elluviimise tähtaega ühe aasta võrra.

„Muudatused annavad kindluse, et me suudame Saaremaale perioodi alguses määratud raha ära kasutada,“ ütles Saarte Koostöökogu tegevjuht Koit Kelder. Kavandatav määruse muudatus võtab taotlejatel pinged maha, sest projekti elluviimise tähtaeg pikeneb kahelt aastalt kolmele aastale.

Maaeluministri määruses „Kohaliku tegevusgrupi toetus ja LEADER projektitoetus” tehtavad muudatused on peamiselt tingitud riigi eriolukorrast, mis kehtestati seoses COVID-19 haigust põhjustava koroonaviiruse leviku tõkestamiseks. Eriolukorra tõttu on paljud mitte esmavajalikud teenused ja asutused suletud, mistõttu ei ole võimalik toetatavaid tegevusi ellu viia või investeeringuid tähtajaliselt teha.

Seetõttu muudetakse tegevuste elluviimine ja investeeringute tegemine paindlikumaks ning tähtaegu pikendatakse ühe aasta võrra. Samuti leevendatakse toetuse saajale kehtestatud nõuet, mille kohaselt ei kontrollita 2020. aastal alates 12. märtsist maksetaotluse esitamisel tema maksuvõlga.

Lisaks lüheneb kohaliku tegevusgrupi ühisprojektide elluviimise minimaalne aeg kahelt aastalt ühele aastale, mis võimaldab kogu toetusraha maksimaalselt ära kasutada. „Kui meile peaks mõne loobumise tõttu tekivad ootamatud jäägid, jõuab koostöökogul teha veel ise projekte ja Saaremaale määratud raha ei lähe raisku,“ selgitas Kelder.

Muudatuse tulemusena lihtsustub toetuse saajatele tegevuste elluviimise tõendamine. Näiteks kaob maksuvõla nõue selle toetuse saaja puhul, kes viib tegevust ellu või teeb investeeringut 2020. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles