Eriolukorra ajal aegunud tervisetõendi eest karistada ei saa

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
PALUN, TEIE JUHILUBA, ütleb politseinik Koit Pruunlep.
PALUN, TEIE JUHILUBA, ütleb politseinik Koit Pruunlep. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kui sõidukijuhi tervisetõend aegub eriolukorra ajal ning uut hankida pole võimalik, siis politsei juhti aegunud tõendi eest ei karista.  

Kuressaare perearstikeskuse juhataja Mari Sootsi sõnul pöörduvad murelikud autojuhid tervisekeskuse poole küsimustega, kas ja millal saab juhilubade tervisetõendit vahetada.  “Kuna plaanilisi vastuvõtte me praeguse eriolukorra tõttu ei tee, siis ei saa me paraku ka tervisetõendeid välja anda,” tõdes Soots. 

Maanteeameti kodulehel on kirjas, et politsei ei karista sõidukijuhti, kui tema tervisetõend on kaotanud kehtivuse erikorra ajal. Ameti eksamiosakonna juhataja Tarmo Vanamõisa sõnul juhindub maanteeamet praegu kehtivast seadusandlusest.

“Oleme edastanud seaduse muudatusettepaneku, mille järgi juhtimisõigus ei peatu, kui tervisetõend on aegunud eriolukorra ajal ja 90 päeva pärast eriolukorra lõppu,” lausus Vanamõisa. 

Juht peab aga füüsiliselt ja psüühiliselt olema võimeline sõidukit juhtima ning tal ei tohi olla haigusi või tervisehäireid, mis ohutut juhtimist takistavad.  

Samuti on ettepanekus välja toodud, et juhiluba oleks võimalik vahetada ilma kehtivat tervisetõendit omamata eriolukorra ajal ja 90 päeva pärast eriolukorra lõppu. 

Seega hiljemalt 90 päeva jooksul pärast eriolukorra lõppu tuleb ikkagi arsti juurde minna, et teha tervisekontroll ja saada tervisetõend. “Seadus jõustub Riigi Teatajas avaldamisele järgneval päeval, mida me praegu prognoosida ei oska,” tõdes Vanamõisa.

“Politseile on suunised juba antud ja oma igapäevatööd me nende järgi ka teeme,” ütles Kuressaare patrullitalituse juht Matis Sikk. “Me ei hakka inimest karistama, kui tervisetõend on aegunud eriolukorra ajal.”

Siku sõnul on teine asi siis, kui tervisetõend sai läbi juba tükk aega enne eriolukorra väljakuulutamist – jaanuaris või koguni möödunud aastal. “See võib tähendada ka vastutusele võtmist,” märkis Sikk. 

Juhiloa taotlemist eriolukord Siku sõnul takistada ei tohiks, ehkki maanteeameti teenindusbürood on praegu suletud. Töötavad ju tavapäraselt maanteeameti kliendiinfo telefon 62 01 200 ja e-teenindus. 

“Kui tervisetõend on olemas, saab ka juhiluba vahetada maanteeameti e-teeninduses,” kinnitas Tarmo Vanamõisa. 

Praegu otsib maanteeamet ka lahendust, kuidas pikendada esmaseid juhilubasid kuni eriolukorra lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles