Noor saarlane pälvis oma leiutise eest topelttunnustuse

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Gert Lonks
Gert Lonks Foto: Erakogu

Lümanda põhikooli 9. klassi noormees Gert Lonks pälvis oma leiutise eest üleriigilisel konkursil koguni kaks eripreemiat.

Gerdi loodud seade Fasty aitab kodus kasutatavaid seadmeid sisse lülitada täpselt sel ajal kui tarvis. Näiteks saab kindlaks kuupäevaks ja kellaajaks läbi telefoni panna tööle keedukannu või kohvimasina.

Gerdi sõnul saab tema välja mõeldud seadet Fasty kasutada Bluetooth`iga.

„Seda võib igaüks nutitelefoniga ühendada ning läbi konkreetse äpi juhtida,“ lausus õpilasleidur.

Nii Teadusagentuurilt kui ka Tallinna Tehnikaülikoolilt preemia saanud noormehe enda sõnul ei olnud teekond leiutise ideeni sugugi lihtne.

„Konkursi lehel oli kirjas soovitus “mõtle mingi lahendus tänapäeva probleemile” – niisiis hakkasin otsima erinevaid ebamugavusi ning probleeme, mis nii mind kui ka teisi inimesi häirivad ,“ ütles Gert.

Noormees pidi aga tõdema, et head ideed ei pruugi sündida üksnes tahtmise pealt.

„Olin juba peaaegu alla andmas, kui kaks nädalat enne konkursi tähtpäeva ärkasin ühel hommikul teadmisega, et koolibuss lahkub 15 min pärast,“ rääkis Gert.

Tol hommikul ta süüa ei jõudnudki ning pidi tundi minema tühja kõhuga.

Mõelnud sellele, et igal hommikul kulub tal söögitegemiseks palju aega ning vahel jääb koguni söömata, leidis Gert: vägev, kui söök ja jook oleks hommikuti automaatselt valmis.

Nii hakkaski leiutise idee idanema. Gert kirjutas konkursi esseesse oma väljamõeldud seadme ülesanded ning kasutusalad.

Konkursini oli jäänud vaid kaks nädalat, seega ei hakanud saarlane Hiinast elektroonikakomponentide tellimisega vaeva nägema. Kuna töötava leiutise ehitamine polnud sel konkursil kohustuslik, “ehitas“ Gert selle valmis oma peas ning pani mõtted paberile kirja.

„Füüsilisel kujul pole ma Fasty`t valmis ehitanud, nii et praegu seda kasutada ei saa,“ rääkis Gert. „Samas on see reaalselt teostatav projekt ja valminuna töötav seade.“

Ehkki praegu ei plaani Gert oma leiutisega midagi suurt ette võtta, hoiab ta seadme kohta kirja pandud materjalid alles.

„Mine tea, mis tulevik tuua võib,“ tähendab ta.

Kaks eripreemiat sai konkursil ka Ülenurme gümnaasiumi 2. klassi õpilane Konrad Saal anduri eest, mis annab jalgratturitele ja jalakäijatele ehmatuse vältimiseks ennetavalt märku selja tagant mööduvast teisest ratturist või jalakäijast.

Konkursil said preemia 26 töö autorid.

Eripreemiad andsid välja Ameerika Ühendriikide suursaatkond Eestis, Kuninglik Taani saatkond, Eesti Rahvusringhääling, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, patendiamet koostöös Maailma Intellektuaalomandi Organisatsiooniga (WIPO), Tallinna Tehnikaülikooli Mektory tehnoloogiakool, Energia Avastuskeskus, Lottemaa teemapark, laste teadusajakiri Minu Maailm ja Eesti Post.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles