Raamatukogude uksepaotamine tekitas lugejate tormijooksu

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
TURVALISELT PAKITUD: Tellimusi sätivad ritta Saare maakonna keskraamatukogu teenindusosakonna juhataja Ivi Veskimäe (vasakul) ja lasteosakonna juhataja Liilia Kõiv.
TURVALISELT PAKITUD: Tellimusi sätivad ritta Saare maakonna keskraamatukogu teenindusosakonna juhataja Ivi Veskimäe (vasakul) ja lasteosakonna juhataja Liilia Kõiv. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Sellest nädalast saab Saare maakonna raamatukogudest taas teoseid laenutada. Esialgu vaid ettetellimisel ja kontaktivabalt, mis aga ei võimalda lugejate paisu tagant pääsenud huvi tavapärase kiirusega rahuldada.

“Huvi on nii meeletult suur, et annab järele jõuda,” ütles Saare maakonna keskraamatukogu teenindusosakonna juhataja Ivi Veskimäe. Kui tavaoludes vormistatakse keskraamatukogus umbes kolmsada laenutust päevas, siis praegu jõutakse teenindada kordi vähem inimesi.

Näiteks eile kella kolmeks oli jõutud käidelda 66 tellimust. See tähendab, et raamatud olid välja otsitud, arvele pandud, tellimuse esitanud inimesega ühendust võetud ja kättesaamine kokku lepitud.

Probleem on selles, et laenutajaid ei saa lasta hetkel veel suletud maja ukse juurde koguneda, vaid nende liikumine tuleb hajutada eri aegadele. Soovijaid on aga esimese kahe päevaga nii palju, et raamatute kättesaamist broneeritakse juba reedesse-laupäeva.

“Saame teha nii, et korraga tuleb neli inimest, kes peavad hoidma kahemeetrist vahet. Võtavad oma pakid ära ja lahkuvad,” rääkis Veskimäe, kelle sõnul on klientidel kella tundmisega õnneks kõik korras. “Absoluutselt ei ole probleeme, kiidan meie inimesi,” lausus ta.

Kogu masinavärgi sujuvaks käimalükkamiseks läheb pisut aega, sest lisaks suurenenud nõudlusele tuleb tagastatud raamatud võimaluse piires desinfitseerida ja panna need pärast tagastamist 72 tunniks karantiini, mis tähendab omakorda lisaarvepidamist. Samal ajal jätkub keskraamatukogus inventuur.

Keskraamatukogu direktor Anu Vahter ütles, et haruraamatukogud lahendavad raamatute kontaktivaba üleandmise igaüks endale sobival moel. “Kes annab läbi akna, kes kannab maski ja kindaid,” lausus ta. 

Vahteri sõnul ei ole suletud ustele vaatamata katkenud ka raamatukogude komplekteerimistöö. Kirjastustel on omad ilmumisplaanid ja nad annavad raamatuid jätkuvalt välja. Ja õnneks ei ole erinevad kärpekirved uute teoste soetamiseks mõeldud summade kohale kerkinud.

Pea meeles:

  • Laenutada saab AINULT eelnevalt reserveeritud raamatuid. Vajalik lugeja isikukood.
  • Raamatud pakitakse kilekotti ja antakse lugejale kätte esimese korruse parklapoolse ukse kaudu, asetades need vahekoridoris olevale lauale eelnevalt kokkulepitud ajavahemikus.
  • Korraga saab laenutada maksimaalselt viis raamatut.
  • Tellimuse täitmise aeg üks tund.
  • Palun ära torma raamatutele järele kohe pärast reserveerimist, vaid anna raamatukoguhoidjale aega reserveeringute ettevalmistamiseks! Me ei soovi olukorda, kus lugejal tuleb oodata ning võib moodustuda järjekord.
  • Kui enne sind on raamatutele järele tulnud teine inimene, siis hoia distantsi ja oota oma järjekorda vähemalt kahe meetri kaugusel.
  • Raamatutele järele tulles leiad oma paki laualt nime järgi.
  • Raamatuid saab reserveerida lugejaportaali RIKS kaudu, e-posti aadressil skr@saare.ee või telefonidel 45 20 734, 45 20 735, 55 631 085.
  • Raamatuid saab tagastada raamatukogu tagastuskasti. Eriolukorra ajal viivist ei võeta.
  • NB! Erandina ei toimu telefonile ja e-kirjadele vastamist 1. mail. Soovime kõigile ilusat kevadpüha!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles