Liikumispiirangute ajal on väljastatud mitukümmend eriluba päevas

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Teetööde ala ulatub Kuivastust kuni Liivani välja
Teetööde ala ulatub Kuivastust kuni Liivani välja Foto: Siim Metsmaa / Saarte Hääl

Lääne prefektuur on saarte liikumispiirangu ajal igapäevaselt väljastanud üle väina liikumiseks mitukümmend eriluba ja sama palju taotlusi tagasi lükanud.

Lääne prefektuuri eriolukorra staabi juht Nils Sempelson selgitas, et eriloaga saavad saarelt lahkuda või sinna siseneda inimesed, kelle puhul politsei teeb konkreetset olukorda hinnates kaalutletud otsuse. Saare- ja Muhumaale on Lääne prefektuuri staap andnud üldjuhul mitukümmend eriluba päevas, sama palju taotlusi on ka tagasi lükatud. Lisaks sellele küsitakse iga päev umbes paarkümmend korda nõu, kas on võimalik minna või mitte.

Eriluba taotlenutel on liikumiseks olnud väga erinevaid põhjusi. Mõned näited, milleks on staap eriloa väljastanud: loomade hooldamiseks või loomade veoks, abivajaja isiku hooldamiseks või tema arstile viimiseks, suverehvide saarelt või mandrilt äratoomiseks, kohtusse minekuks, lemmiklooma üleandmiseks. „Tagasi oleme lükanud taotlused, kus inimesed soovivad minna saartele nädalavahetuseks aiatöid tegema, kedagi vaatama, käia korduvalt saarelt mandrile tööle või vastupidi,“ märkis Sempelson.

Staabijuhi sõnul küsitlevad politseinikud sadamates praamile minejaid veendumaks, et inimesed on terved. „Kui inimesel ei ole väliseid haigusetunnuseid ning tal on luba liikumiseks, siis saab ta seda teha. Eriloaga mandri ja saarte vahel liikujatel ei teki pärast seda käiku ka kodus püsimise kohustust,“ lausus ta.

Töö tõttu saarele suunduvad ajakirjanikud saavad liikuda eriloata, sest politsei- ja piirivalveamet loeb ajakirjanike tööd elutähtsaks teenuseks. Avalikkuse informeerimine ja Saaremaal toimuvast ülevaate andmine on Sempelsoni sõnul kriisiolukorras hädavajal

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles