Volikogu reformarid tahavad öist napsitamist piirata

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Kange alkohol. Pilt on illustreeriv
Kange alkohol. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Saaremaa vallavolikogu reformierakondlastest saadikud soovivad keelata argipäevadele eelnevatel öödel alkoholi kohapeal tarbimise kogu vallas kella 3-6ni,  ööl vastu laupäeva ja pühapäeva aga 3-7ni hommikul. 

Piirangud ei kehtiks ööl vastu 1. jaanuari, 25. veebruari ja 24. juunit. Eelnõu ja seletuskirja koostaja Kalle Laaneti sõnul on kesklinna turvalisus olnud päevakorral juba pea kümmekond aastat. Probleemile on proovitud leida erinevaid lahendusi alates turvakaamerate paigaldamisest püüdeni jõuda kesklinna meelelahutusettevõtjate vahelise kokkuleppeni varasema sulgemisaja osas. 

Eelnõu esitanud vallavolinikud leiavad, et alkoholimüügi piirang aitaks kaasa ka koroonaviiruse leviku paremale tõkestamisele. 

“Alkoholimüügi piiramine oleks üks meede, kuidas korrarikkumiste hulka vähendada,” ütles Laanet Saarte Häälele. “Kuidas selline piirang toimib – eks see ole kinni ka inimeste peas, käitumismaneerides ja hoiakutes.”

Eelnõu esitanud vallavolinikud leiavad, et alkoholimüügi piirang aitaks kaasa ka koroonaviiruse leviku paremale tõkestamisele. “Alkoholi liigtarbimise tulemusena unustavad inimesed üldjuhul koroonaviiruse leviku ennetamiseks kehtestatud piirangud,” on märgitud seletuskirjas. 

“Mul ei oleks selle öise alkomüügi piirangu vastu midagi,” ütles ööklubi Privilege omanik Gert Nepper. “Olen ju näinud suviti ka sellist pilti, kus purjus seltskond jaurab keset linna kell seitse hommikulgi, samal ajal, kui kojamehed peidavad end igaks juhuks nurga taha, kuna ei julge välja tulla.”

Nepper pole siiski kindel, kas alkoholimüügi just kell kolm öösel lõpetama peaks.   

“Samas – kui seadus on selline, tuleb sellega leppida,” leidis Nepper. “Muidugi neid ettevõtjaid, kes oma asutusi praegu varahommikuni lahti peavad, mõjutaks see piirang kindlasti.”

Aastaga 18 vägivallakuritegu

Eelnõu koostajate hinnangul on baaride majandustegevuse ning avaliku korra häirimise ja  muude õigusrikkumiste vahel Kuressaare kesklinnas selge seos. 2018. aastal pandi kesklinnas toime 18 vägivallakuritegu – neist kaheksa baariruumides, kümme tänaval.

Eelnõu seletuskirjas toodud statistikast selgub, et kui 2017 said korrakaitsjad Kuressaare südalinnast kokku 43 väljakutset, siis 2018. aastal 50. 

Kõige rohkem on kesklinnast häirekeskusesse helistatud kella 4 paiku öösel – selliseid juhtumeid oli 2018. aastal 15. Kolmeteistkümne korrarikkumise kohta tuli teade kella viie paiku, 11 kohta aga kella kolme aegu öösel.

Kõige rohkem tehti väljakutseid Kodulinna lokaali aadressilt – 20 korral. Vaekoja juurest said korrakaitsjad seitse väljakutset, Uime juurest samuti seitse, Pritsumaja juurest kuus, Club Royali aadressilt kaheksa. Diva juurde kutsuti politsei kahel korral, Privilege´i juurde aga mitte kordagi. 

Vabatahtlikest meetmetest ei piisa

Eelnõu koostajate hinnangul pole märgata ettevõtete initsiatiivi ja konkreetseid tegevusi turvalisuse tagamiseks. Osa ettevõtteid hoiab turvalisust ainult oma meelelahutusasutuse ruumides, mitte aga selle ees tänaval, märgivad eelnõu koostajad. 

Eelnõu koostajad tõdevad, et vabatahtlike meetmetega ei ole seni suudetud kesklinna turvalisuse probleemi lahendada ning varem puudusid õigusaktides ka võimalused, et kohaliku omavalitsuse üksus saaks öise alkoholimüügiga seotud probleeme ühepoolselt lahendada. 2018. aasta 1. juunil jõustus aga alkoholiseaduse muudatus, mis andis õiguse piirata alkoholi jaemüüki kohapeal tarbimiseks öötundidel korrakaitseseaduses sätestatud ajavahemikel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles