TAI üleskutse: pange puugid posti!

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Puuk.
Puuk. Foto: pxhere.com

Tervise Arengu Instituut kutsub inimesi puugiohtlikke piirkondi kaardistama ja "metslutte" posti teel puugipanka saatma.

Tervise Arengu Instituut (TAI) ootab Eesti elanikelt infot leitud puukide kohta, et kasutada seda teadustöös ja inimeste teavitamiseks. TAI teadlased leiavad, et puugiohtlikumaid piirkondi teades saavad inimesed end nende putukate levitatavate haiguste eest paremini kaitsta.

"Mida rohkem teavet on puugiohtlike piirkondade kohta, seda paremini oskavad teadlased teha järeldusi nende elukohtade eelistuste, arvukuse muutumise ja ohtlikkuse kohta," ütles TAI viroloogia- ja immunoloogialabori juhataja Julia Geller.

"Saaremaa on üks puugirikkamaid piirkondi – Eesti puugiparadiis," tõdes Geller. 

Viimati kogus TAI Saaremaalt aastail 2007–2009 üle 2000 puugi.

TAI-l valmis puugiohtlikke piirkondi näitav puugikaart aadressil www.puugiinfo.ee, mida inimesed saavad sinna infot sisestades ise täiendada. Sellelt veebilehelt leitavale kaardile saab märkida endalt või lemmikloomalt leitud puugi. Vastata tuleb ka mõnele küsimusele, millal ja kust puuk leiti. 

Pärast puugi kaardile märkimist võib putuka saata Tervise Arengu Instituuti. TAI viroloogialabori puugipangas hoitakse puuke erinevate analüüside tegemiseks, sealhulgas haiguste määramiseks. Inimese saadetud puuk saab ID-numbri. Tänu sellele on inimesel võimalus saada teavet tema saadetud puugi kohta juhul, kui see saadetud puuk sattus valimisse.

Putukas või putukad tuleks enne panna näiteks minigrip-kilekotti, fooliumist või ümbrikust volditud taskusse ja see hoolikalt sulgeda. Puugi võib panna ka tikutopsi ja selle hoolikalt kinni kleepida, et putukas põgenema ei pääseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles