Toidupank kutsub ettevõtteid appi

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Toidupank tegeleb vaesuse ja igapäevase täisväärtusliku toidu puuduse leevendamiseks toidukaupade kogumisega üle Eesti.
Toidupank tegeleb vaesuse ja igapäevase täisväärtusliku toidu puuduse leevendamiseks toidukaupade kogumisega üle Eesti. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuna abivajajate hulk on koroonakriisi ja eriolukorra tõttu kasvanud, kutsub toidupank ettevõtteid üles söögikraami heategevuseks annetama või soodsama hinnaga müüma. 

Vaesuses elavatele inimestele söögikraami jagav toidupank vajab ise abi. Koroonakriisi ja eriolukorra tõttu kasvas iganädalaste toiduabi vajajate hulk Eesti viieteistkümne toidupanga peale eelmisel kuul kokku 57% võrra ehk ligi seitsmelt tuhandelt pea 11 000-ni. 

Kuressaare toidupanga koordinaatori Sirli Kundratsi sõnul on abivajajate hulk Saaremaal kasvanud vähemalt kolmandiku võrra. 

"Nende hulka kuulub inimesi, kes on kaotanud töö, ja peresid, kelle lastele oli koolilõuna ainuke soe toidukord päevas," ütles Kundrats. "Kuna koolid on praegu suletud, kannatavad selle arvelt ka laste kõhud."

Eesti toidupank prognoosib aga, et järgmise kuue kuu jooksul jäävad süveneva majanduskriisi tõttu töötuks veel väga paljud inimesed, sissetulekud vähenevad või kaovad täiesti.

Et abivajajate arvu hüppeliseks kasvuks valmis olla, soovib toidupank koguda selle jaoks toiduvarusid. Tavaliselt jõuab toit toidupankadesse annetustena ettevõtetelt, kes mingil põhjusel ei saa seda toitu müüa, või eraisikutelt. Harilikult toidupank söögikraami ise ei osta, ent nüüd peab seda tegema, kuna annetustest enam ei piisa. 

Selleks, et toidupank saaks kriisi ajal abivajajaid toetada, on paljud inimesed, ettevõtted ja fondid otsustanud heategevusorganisatsiooni rahaliselt toetada. Annetatud raha eest kavatseb toidupank osta eritemperatuuri mitte nõudvaid "parim enne"-tüüpi toiduaineid. Kundratsi sõnul vajaks toidupank praegu kõige rohkem purgisuppe ja moose. 

"Samuti tahaksime toidupakkidesse vahel panna piima- ja lihatooteid, mida meil napib," rääkis Kundrats. 

Kohalikule toidupangale toovad vahel oma kaupa Saaremaa Piimatööstus ja Saaremaa Lihatööstus. Kundratsi sõnul on toidupanka aidanud ka eraisikud. 

Kuressaare toidupanga varude täiendamiseks on Sirli Kundratsi sõnul teretulnud nii ettevõtjate kui ka eraisikute abi.

Kuressaare toidupangaga saab ühendust võtta meiliaadressil kuressaare@toidupank.ee, telefonil 56 953 191 või saates Facebookis sõnumi.    

Mullu jagas Eesti toidupank laiali 1,9 miljonit kilogrammi toitu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles