Südalinna sulgemisel täitub keskus meluga

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
KIRJUM JA VÄRVILISEM: Suvi keskväljakul tuleb abivallavanem Helle Kahmi sõnul värvilisem kui kunagi varem, sest nälg kultuuri ja rõõmu järele on ülisuur.
KIRJUM JA VÄRVILISEM: Suvi keskväljakul tuleb abivallavanem Helle Kahmi sõnul värvilisem kui kunagi varem, sest nälg kultuuri ja rõõmu järele on ülisuur. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Tulist arutelu ja mõnede kesklinna ettevõtjate vastuseisu pälvinud idee sulgeda Kuressaare südalinn suviti autoliiklusele, ei tähenda vallavolikogu liikmete ega ka mõne teise ettevõtja sõnul, et elu keskväljaku ümbruses seepärast välja sureb.

Mart Maastik: “See olgu linnasüda, kuhu turist tahab tulla.“
Mart Maastik: “See olgu linnasüda, kuhu turist tahab tulla.“ Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa vallavolikogu liige Mart Maastik tõdes Kadi raadio saates "Keskpäev", et keskväljak võiks ka Kuressaares olla nagu Raekojaplats Tallinnas või Tartus. "Seal ei sõida ju keegi autoga," sõnas Maastik. "See olgu linnasüda, kuhu turist tahab tulla – kus jalutada, kus on erinevad atraktsioonid, esinevad muusikud."

Ta märkis, et kui ta näiteks ise käib reisimas, otsib ta erinevates linnades just kohti, kus asub jalakäijate tänav või ala. "See on põhikoht, mida otsida, sest seal on kaubandus, söögikohad ja hea turvaline kõndida," rääkis volikogu liige. "Meil aga tundub see tohutu probleem."

Enne suve tuleb otsus ära

Maastik ei näe kesklinna suviti sulgemises midagi halba. "Teed liikluskorralduse natuke ümber: näiteks Uus tänav ühesuunaliseks suunaga lossi poole ja kõik autod jõuaksid ilusti parklatesse." Ta märkis, et kui inimesi juhatav suunaviidasüsteem on korralik, pole ju ka ettevõtjatel tegelikult probleemi. Vastupidi – turist sõidab parklasse, hakkab sealt südalinna kõndima ja saab teepeal külastada kasvõi kõiki poode ja restorane, mis ette jäävad.

Samuti volikogu liikme, kunagise Kuressaare linnapea Jaanus Tamkivi sõnul käivad arutelud kesklinna autoliiklusele sulgemise osas edasi ning otsus peaks tehtud saama kindlasti enne suve. Parasjagu otsitakse lihtsalt sobivat formaati ja kompromissi, mis kõigile passiks.

"Ettevõtjad on aktiivsed oma huvide eest seisma, mis on väga teretulnud, aga keskväljak ja peatänav on ikkagi avalik ruum, see pole kellegi eraomand ja keegi ei saa öelda, et meie täpselt ütleme, kuidas see asi siin käib," rääkis Tamkivi. "Siia on investeeritud väga suurt raha, mis tähendab, et ruumi kasutamine tuleb ühiskonnas kokku leppida."

Vjatšeslav Leedo: “Toidukohtadesse, mis keskväljaku ümber, ei sõideta ju praegugi autoga otse laua taha.“
Vjatšeslav Leedo: “Toidukohtadesse, mis keskväljaku ümber, ei sõideta ju praegugi autoga otse laua taha.“ Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Südalinnas tegutsev ettevõtja Vjatšeslav Leedo ei usu, et liikluse sulgemine suviti näiteks nädalalõputi siinsele ettevõtlusele surmahoop oleks. "Ettevõtlust ei suutnud välja suretada ei Stalin, katk ega koroona. Ei sureta see kesklinna sulgemine ka," on Leedo veendunud.

Kartuste kohta, et rahvas kaob kesklinnast ära, kui siit autoga läbi sõita ei tohi, tõi Leedo näiteks, et sama hästi võiks sulgeda ümber lossipargi kulgeva tänava ja suunata autoliikluse otse läbi lossihoovi. Siis on ikka kindel, et kõik inimesed ka lossi külastavad. 

Enamik ettevõtjatest ja rentnikest ei näe tema sõnul kesklinna ajutises sulgemises probleemi: toidukohtadesse, mis keskväljaku ümber, ei sõideta ju praegugi autoga otse laua taha. "Ma tunneks hirmu juhul, kui meil oleks autorestoranid, et söök tuuakse autosse, süüakse seal ära ja sõidetakse siis minema," tähendas ettevõtja. "Aga võib-olla neil tõesti on uus äriidee, mida ma ei mõista – tahavad aknast toitlustama hakata –, sel juhul oleks mure õigustatud. "

Leedo usub, et kesklinna toidukohad muutuvad just populaarsemaks, kui nende ümber tihedat liiklust pole ning väljakul käib hoopis meeldiv kultuuriprogramm.

Abivallavanem Helle Kahmi sõnul ongi eraldi mõeldud keskväljakul melu tekitamisele ja plaan ses osas on paigaski. "Suvi saab tulema kirjum ja värvilisem kui kunagi varem, sest nälg kultuuri ja rõõmu järele on ülisuur," kinnitas Kahm. "Kevadine eriolukord lõi inimeste loovuse lõkkele ja nii pakub Kuressaare keskväljak nii vaba lava kui ka pop-up-väljakutseid läbi nädalate ja suvekuude."

Ta märkis, et suured üritused on praegu veel pausile pandud, kuid väiksemaid kontserte, võistlusi ja lavastusi on kavas tegelikult üle Saaremaa. Hooaeg avanes aga keskväljakul mai viimasel nädalalõpul, tuues suure soojaga kaasa Kuressaare tänavakruiisi ja nii kestab see "ralli" südalinnas sügiseni. 

Iga päev eraldi teema

Uuest nädalast alustavad Helle Kahmi sõnul keskväljakul esmapäevased sportlikud näidistreeningud, mis lähevad sujuvalt üle teisipäevasteks linnatuurideks ja kohtumisteks põnevate kogukonna liikmetega. "Lisaks sekka linnu- ja inimese laulu, kloune, trumme ja tamburiine," loetles ta.

Kolmapäevad lisavad melule molbertid ja kriidid, neljapäevad on rõõmuks aga kergejalgsetele rahvatantsijatele – Neljapäevane Labajalg pakub silmarõõmu 18. juunist 30. juulini. Nädalavahetused on jällegi täis muusikat erinevale maitsele, sekka teatrikunsti, valgust ja kohtumisi meie maapiirkondade pärandi ja maiustega. "Turg pakub kõige selle raamiks kogu nädala meie oma head käsitööd, Saaremaa väega vürtsitatud toitu ja taimi," rääkis Helle Kahm.

Keskväljakul toimuvat väga pikalt ette abivallavanema sõnul ei reklaamita, sest kuna programm saab olema pidev, edastatakse toimuvast jooksvalt teavet meediakanalite ja Saaremaa sündmuste portaali kaudu. "Kui sina, hea lugeja, oled kevade jooksul mõne uue oskuse omandanud, anna endast teada ja kohtume kogu suve kestval kultuuripeol," kutsus abivallavanem rahvast endast märku andma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles