KOLE LUGU Metsateel vedeles peata kitsetall

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
KES TAPPIS TALLE? Oli see ilves, hunt või inimene, ei suutnud välja mõelda ka kogenud jahimees.
KES TAPPIS TALLE? Oli see ilves, hunt või inimene, ei suutnud välja mõelda ka kogenud jahimees. Foto: Erakogu

Loodust ja ilusat ilma nautinud noormees leidis Võhma kandi metsast tillukese surnud metskitsetalle, kel pead enam otsas ei olnud.

Pilt oli seda õõvastavam, et talle pea oli ühes kaelaga kui maha lõigatud. Kuskil eemal seda ka ei vedelenud. Ehkki võinuks arvata, et loomake on maha murtud, kahtles leidja selles justnimelt selle sirge joone pärast, kust saati pea oli kerest eemaldatud. "Tundus, et nii sirgelt on pea maha võetud, nagu lõigatud. Minu esimene mõte oli, et mingid poisikesed, sest loomapiinajaid on ennegi olnud," arvas noormees.

Metsateel avanenud pilt oli kole ka Võhma jahiseltsi esimehe Toivo Lõhmuse jaoks. "Vaatan seda koledat pilti ja ei oska muud arvata, et inimese töö see küll ei tohiks olla. Milleks niimoodi väikest kitsetalle tappa?" oli Lõhmus hämmelduses.

Ta ise arvas, et ehk on tegemist ilvese rünnakuga, sest ilvest on sealmail nähtud küll ning see kiskja on ka üks metskitse põhivaenlastest. Seda enam, et lähedal asuval karjamaal oli hiljuti ka üks lammas maha murtud, kuid seegi oletus ei pruugi ikkagi paika pidada. Sel juhul oleks murdmiskoht ilmselt rebitum.

Jahimees Toivo Lõhmus: "See peab ikka mingi elukas olema, aga mis elukas… "
Jahimees Toivo Lõhmus: "See peab ikka mingi elukas olema, aga mis elukas… " Foto: SH

Lõhmus pakkus veel, et kui loom oleks leitud maantee äärest, võiks arvata, et ta sai autolt tugeva löögi ja autojuht võis väikese looma valupiinadest sel moel vabastada. Tavaliselt teavitatakse aga maantee-õnnetustest Lõhmust kui kohaliku jahiseltsi esindajat keskkonnainspektsiooni infotelefoni 1313 kaudu, sest kohalik jahiselts peab sel juhul hukkunud või viga saanud looma maanteelt ära viima. Metskitsetallest teda keegi teavitanud ei ole.

Jahimeeste tööks ei saa säärast pea mahavõtmist ka lugeda, sest ikkagi – miks tappa tall ja kes lõikaks loomal sellisest kohast pea maha? Tavaliselt tehakse seda jahiloomade puhul üsna kukla tagant. "See peab ikka mingi elukas olema, aga mis elukas…" ei suutnud jahiseltsi esimees kitsetalle tapjat välja mõelda.

Väljanägemise järgi oli Toivo Lõhmuse hinnangul tegemist tänavukevadise tallega. "Päris pisike, maikuine tall ilmselt, valged täpid alles peal. See pole jõudnud ilmselt eest ära ka joosta, aga kes ikkagi nii teeks?"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles