KUULA KISA ⟩ Vallavõimude arvatas võiks nii linde peletada

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Kohvik Mosaiik väliterrass
Kohvik Mosaiik väliterrass Foto: Sander Ilvest

Saaremaa vallavalitsus soovitab välikohvikutel võtta hakkide peletamiseks kasutusele kõlarid ja lasta sealt lindude peletamiseks nende endi hädakisa.

Valla keskkonnaosakonna juhataja Bert Holm soovitas vastuseks kohvik-lounge Chameleoni murekirjale, et kõige tõhusam viis hakke välikohvikust eemale peletada oleks hakkide hädakisa ebaregulaarne mängimine toitlustuskoha helisüsteemi kasutades.

Mõistlik on hädakisa mängida vaid siis, kui hakid parasjagu tegutsevad, mitte igaks juhuks teatud kindla aja tagant. Muidu harjuvad linnud  hädakisaga võrdlemisi kiiresti ära, kuna hädakisale ei järgne reaalset ohtu.

Hakkide tõhus peletamine eeldab erinevate ettevõtjate vahelist koostööd – vastasel juhul liiguvad probleemsed linnud sealt, kus neid peletatakse, järgmise toitlustuskoha väliterrassile.

Vallavalitsuse pidas enne soovituse andmist nõu Tartu ülikooli linnuteadlase Marko Mägiga, kes on aastaid uurinud hakkide ja vareste kisa vähendamise võimalusi Tartus.

Chameleoni perenaine Gete Olop pöördus mai lõpus abipalvega Saaremaa vallavalitsuse poole seoses kesklinnas elutsevate hakkidega.

Hakid häirivad kohvikute külastajaid, lindude väljaheited reostavad  kohvikute mööblit, tänavat jne.

Mõni aasta tagasi katsetas linn elektroonilist hakipeletajat, mis oli Olopi hinnangul väga tõhus.

"Kas oleks mõeldav, et vald paigaldaks uuesti selle linnupeletaja või äkki on olemas veel mingi tõhusam vahend?" küsis kohvikupidaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles