Iga neljas Lääne-Eesti koolinoor on kanepit vähemalt proovinud

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Copy
Foto: freepik.com

Tervise Arengu Instituudi andmeil on kanepit vähemalt korra elus tarbinud veerand Lääne-Eesti, seal hulgas Saare maakonna 15-16aastastest õpilastest.

Tervise Arengu Instituut korraldas mullu veebruarist aprillini uuringu Eesti üldhariduskoolide 15–16-aastaste õpilaste seas, kellelt küsiti tubakatoodete, alkoholi ja narkootiliste ainete tarvitamise kohta.

Uuringuaruande ühe koostaja, Sigrid Vorobjovi sõnul osales uuringus küll kolm-neli kooli Saare maakonnast, ent Saaremaa maakonna andmeid koolinoorte uimastite tarbimise kohta eraldi välja toodud ei ole. "Valim on väike, kuna Saaremaa koole osales vaid kolm-neli," põhjendas Vorobjov.

Raportis tõdevad autorid, et iga päev oli viimase 30 päeva jooksul suitsetanud 7,2% Lääne-Eesti koolinoortest. Kõige rohkem leidus selliseid noori Kirde-Eestis ehk Ida-Viru maakonnas – 18,1%. Kõige vähem oli neid aga Lõuna-Eestis ehk Jõgeva, Põlva, Tartu, Valga, Viljandi ja Võru maakonnas – 6,4%.

Üldjoontes  on  viimase  kümnendi  jooksul  iga päev  suitsetavate  õpilaste  osakaal kõigis  Eesti piirkondades vähenenud, märgivad uuringu koostajad.

Võrrelnud erinevates piirkondades asuvate koolide õpilaste seas alkoholi tarvitamist, TAI seal suuri erinevusi ei leidnud. Viimase kuu jooksul vähemalt viis korda alkoholi tarvitanuid on 5−7% ning viimase aasta jooksul vähemalt kolm korda purjus olnuid 7−9%.

Lääne-Eesti noortest on vähemalt kolm korda viimase 12 kuu jooksul purjus olnud 7,7% noortest. Kirde-Eestis oli see näitaja 9,2% ja Põhja-Eestis 7%.

Narkootilist ainet – välja arvatud kanep – oli elu jooksul tarvitanud 33,5% Lääne-Eesti noortest. Kirde-Eestis oli neid 40,4% ja Kesk-Eestis 27%.

Kanepit oli elu jooksul tarvitanud 24,3% Lääne-Eesti õpilastest. See on kogu Eesti kõrgeim näitaja – Kesk-Eestis oli niisuguseid noori 23,2% ja Ida-Virumaal 16,5%.

Kõige suurem muutus võrreldes 2015. aasta uuringuga on toimunud Kirde-Eestis, kus narkootiliste ainete tarvitajate määr on tõusnud 33%-lt 47%-le.

Uuringu lõplikusse valimisse kuulus 114 kooli 227 klassi 2523 õpilast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles