Kuressaare linnuse vallikraavis pesitseb jäälind

Saarte Hääl
Copy
Saaremaa oma jäälind.
Saaremaa oma jäälind. Foto: Martin Vesberg

Neljapäeva varahommikul asus kamp loodushuvilisi linnuvaatlusretkele Kuressaare linnas. Retke giidiks olnud loodusfotograaf Martin Vesbergil õnnestus vaatluse käigus saada kinnitust, et Kuressaare linnuse vallikraavis pesitseb jäälind.

"Sel nädalal sai ammu olnud kahtlus tõeseks, et Kuressaare linnuse vallikraavis pesitseb jäälind. Tegemist peaks olema esimese kindla pesitsemisega Saaremaal," kirjutas loodusfotograaf Martin Vesberg oma Facebooki lehel. 

Vesberg ütles, et jäälinnud küll talvituvad Saaremaal, aga pesitsust pole siin varasemalt olnud, vähemalt teadaolevalt mitte. Jäälinnu tabas Martin Vesberg kaadrisse neljapäeva varahommikul toimunud linnuvaatluse ajal, kuhu said kaasa minna ka teised loodushuvilised. "See jäälind oli linnutuuri pärl," ütles Vesberg, kes lisas, et oli lindu seal varasemalt vilksamisi näinud, ent siis ei olnud veel kindel, et tegu just jäälinnuga on. "Nüüd sai see siis kinnitust."

Saarte Hääl kirjutas 2019. aasta jaanuaris, et Kuressaare lossihoovi vallikraavis toimetab Saaremaal suhteliselt harva elutsev jäälind, keda võib siin kohata peamiselt talvel. Martin Vesberg rääkis toona, et jäälinnud Saaremaal väga tihti ei pesitse, kuna siin ei ole kõrgete kallastega jõgesid, kus nad saavad endale urgusid teha: "Kui osa mandril pesitsevatest lindudest lendab talveks Läti ja Leedu poole, siis mõned satuvad ka saarte jõgede äärde talvituma."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles