Meelespea aitab. Aita sinagi!

Saarte Hääl
Copy
MTÜ Meelespea juhatuse liige Aive Laanemets.
MTÜ Meelespea juhatuse liige Aive Laanemets. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

“Vaid vähesed teavad ja teadvustavad, kui palju on meie ümber abi vajavaid inimesi,” kirjutab MTÜ Meelespea juhatuse liige Aive Laanemets. “Oleme oma tegutsemisaja jooksul näinud nii palju kurbust ja muret, et ei oska seda sõnadesse panna.”

Rohkem kui tosina tegutsemisaasta jooksul oleme oma kogukonda tundma õppinud. Teame peresid, kus abi kõige rohkem vaja, ning oleme püüdnud neid ja teisigi jõudumööda aidata. 

Tunneme, et oleme kogukonna jaoks kasvanud usaldusväärseks tegijaks ning meil on oma koht Saaremaa heategevusorganisatsioonide hulgas.

Üksi tegutsedes ei oleks meie MTÜ võimeline poolekski sellest, mida koostöös kogukonnaga teeme. See kogukond koosneb toredatest ja abivalmitest inimestest, kel on süda õiges kohas. See teadmine võtab mure raskuste ees ja teeb meid õnnelikuks.

“Heategevuskontserdi “Saaremaa rööm” jaoks loodud annetustelefoninumbrid on avatud veel juunikuu lõpuni.”

Läbi aastate oleme tihedat koostööd teinud kohaliku omavalitsuse sotsiaalosakonnaga. Meil on mitmeid koostööpartnereid ja sponsoreid, kes meid võimalusel alati aitavad. Suureks abiks on Meelespeale olnud ka meie liikmete oma tutvusringkond, kes meie tööd väga hindavad ja toetavad.

Oleme tänulikud, et meie panus kogukonnale pole jäänud märkamata. Kohalikult omavalitsuselt pälvisime tunnustuse Kena Algatus 2011 ja Kena Tegu 2014. 2016. aastal saime aga uskumatu üllatuse osaliseks – telesaates “Su nägu kõlab tuttavalt” osalenud Kalle Sepp annetas finaalis võidetud raha MTÜ Meelespeale. Teadmine, et meid on märgatud, tegi meid väga õnnelikuks ja andis jätkamiseks palju jõudu juurde.

Saarlaselt saarlasele

Tänavu 12. mai seisuga on MTÜ Meelespea kaheksaliikmeline organisatsioon, lisaks töötab meie heategevusturul Kuressaares Tallinna tn 30 asuva hoone teisel korrusel kaks vabatahtlikku müüjat.

Kohalike inimeste jaoks on meie kauplusel Kuressaare samalaadsete poodide hulgas kindel koht. 

Pealtnäha ei pruugi inimeste annetuste vahendamine abivajajatele tunduda just väga keeruline ja aeganõudev, ent tegelikult on meie MTÜ töö mahukam, kui see ehk esmapilgul välja paistab. Meelespea liikmete käte vahelt on 12 aasta jooksul läbi käinud tonnide kaupa riide-, kodu- ja mööblikaupa. Sorteerime, hindame, transpordime ja müüme seda kõike oma vabast tahtest ja vabast ajast sooviga aidata neid, kel abi kõige rohkem tarvis. 

Aastatega oleme jõudnud üsna palju. Oleme aidanud sisustada üksikvanematega perede ja suurperede kodusid tehnika ja mööbliga, andnud neile rõivaid. Tehnika ja rõivastega oleme aidanud ka peresid, kes on tulekahjus kodu kaotanud. Kinkisime koostöös ettevõttega Digisild üheksale perele lauaarvutid. 

Oleme toetanud Kallemäe kooli suvepäevade korraldamist, täitnud Maxima inglipuult laste jõulusoove, jaganud jõuludeks toitu ja teinud lastekodulastele jõulupakke, postitanud suurperedele ja üksikvanematele Saaremaa tarbijate ühistu poodide kinkekaarte.

Oleme soetanud jalgrattaid üksikvanemate lastele ja neid rattaid hooldanud, ostnud lastele koolitarbeid, maksnud kooliekskursioonide ja laagrite eest, tasunud huvikoolide õppemaksu ja rahahädas inimeste üürivõlgu. 

Oleme rõivakaubaga toetanud Pärsama hooldekodu ja Sõmera Kodu, sisustanud sotsiaalkortereid mööbli, vaipade, tehnika, valgustite, voodite ja köögitarvikutega, naiste varjupaigale andnud aga rõivaid ja mööblit. Loomade varjupaik sai meilt tekke, patju, käterätikuid. 

Toetasime Kuressaare gümnaasiumi väliklassi ehitamist ning korraldasime koos kooliga heategevuskontserdi. Vanalinna kooli söögisaali muretsesime aga lauad ja toolid. 

Saaremaa ühisgümnaasiumi erivajadustega laste klassile soetasime tahvelarvutid ja toetasime SÜG-i õpilasi, et nad saaksid oma kabaree-etenduste jaoks rõivaid valmistada ja osta.

Toetasime uue duširuumi ehitamist raske puudega lapsele. Üksi lapselast kasvatavale vanaisale ostsime uue küttekehaga pliidi, üksikule vanaemale aga beebi jaoks toitu ja muud vajalikku. Kogusime ja saatsime Austraalias elavatele eesti lastele sadu eestikeelseid raamatuid ning Süüria sõjapõgenikele riideabi. 

Koroonakriisi ajal viisime abivajajatele tekke, voodipesu, käterätikuid ja nõusid. Eriolukorra aegseks distantsõppeks jagasime peredele üle 50 sülearvuti. 

Toetame ka vahetusõpilasi ja üksikuks jäänud pensionäre. Iga kuu ostame kaupa toidupanga jaoks.

Teeme koostööd erinevate organisatsioonidega, nende seas MTÜ-ga Diabeedispetsialistid, Kuressaare Lions-klubi ja Kuressaare Rotary klubiga.

Tänavu oleme võtnud eesmärgiks korraldada Saaremaa lastele kaks traditsioonilist üritust aastas. Neist üks, erivajadustega laste jõulupidu toimub juba kuuendat korda. Igal aastal osaleb sel peol pea 150 last koos peredega. 

Samuti soovime taaselustada oma populaarsed perepäevad, mida aastaid korraldasime, ning kus astusid üles ka tuntud lauljad. 

Viimasel aastal oleme proovinud kirjutada ka projekte lastele mõeldud tegevuste ja laagrite organiseerimiseks. Juba augustis plaanime Asva Viikingite Külas viia läbi aktiivse ja meeldejääva tegevuspäeva erivajadustega lastele. Saaremaa vallavalitsus meie toetuse taotlust raha vähesuse tõttu küll ei rahuldanud, kuid loodame, et lapsevanemate ja laste poolt  kaua oodatud päev saab siiski teoks.

Tee helistades head!

Täna on meie prioriteetide hulgas tähtsaimal kohal abistada puudust kannatavaid ja erivajadustega lapsi. Soovime aidata üksikvanemaid ja erivajadustega laste peredel kriisist välja tulla (info kriisi tõttu majanduslikult keerulisse olukorda sattunud peredest jõuab meieni tänu vallavalitsuse sotsiaalosakonnale). Selleks alustasime märtsis oma Facebooki lehel kogukonna jaoks loodud kampaaniat #minupanus, kus kogume ennetavalt raha toetust vajavate perede abistamiseks. Tänu oma üleskutsele oleme viimase kahe kuu jooksul kaasatud paljudesse projektidesse, millega meid toetada soovitakse.  

28. mail toimunud virtuaalse heategevuskontserdi “Saaremaa rööm” jaoks loodud annetustelefoninumbrid on avatud veel juunikuu lõpuni. Tee sinagi head ja aita Saaremaa puudustkannatavaid peresid. Helistades numbril 90 07 011, annetad 5 eurot, 90 07 012 – 10 eurot, 90 07 013 – 25 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles