Tippmotomehed annavad nädalavahetusel kuuma

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
ABILISED: Kaarma krossirada aitasid eile võistluseks ette valmistada kohalikud mehed Morten Raamat (vasakul) ja Andres Haramaa.
ABILISED: Kaarma krossirada aitasid eile võistluseks ette valmistada kohalikud mehed Morten Raamat (vasakul) ja Andres Haramaa. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Enduro Eesti GP etapp toob eeloleval nädalavahetusel Saaremaale sadakond võistlejat Eestist, Lätist ja Soomest, kelle hulgas on ka kolmekordne maailmameister Eero Remes.

Võistluse peakorraldaja Veiko Biene ütles Saarte Häälele, et ei oska üldse arvata, kui palju võiks üritusele pealtvaatajaid tulla, sest suurt reklaami sellele tehtud ei ole. Samas osalejaid oli eile registreerunud juba sadakond ja reedeks võib see arv veelgi suureneda.

Ainuüksi Soomest oli end kirja pannud juba ligi nelikümmend sõitjat, nende hulgas sellised tippsõitjad nagu kolmekordne maailmameister Eero Remes, Euroopa meister Eemil Pohjola ja võistkondlik Euroopa meister Antti Hänninen.

Tegelikult plaaniti Saaremaale suisa enduro MM-etappi, kuid kevadise epideemia tõttu otsustati see lükata tulevasse aastasse. Kuna aga hulk tööd oli juba tehtud, siis otsustati võistlus Saaremaal siiski 17.–19. juulil läbi viia Eesti meistri- ja karikavõistluste etapina.

Etapp toimub peaaegu kavandatud kujul ja mahus. Vaid ekstreemkatse Kuressaare staadioni juures tuleb plaanitust lühem. Biene sõnul pannakse selleks palkidest kokku erinevad takistused ja rada saab umbes 700 meetri pikkune.

Enduro GP Estonia Saaremaal algab reedel, 17. juulil kell 19.30 Kuressaares Raiekivi säärelt võistlejate paraadiga, mis siirdub kesklinna, kus toimub võistluste avamine. Esimene võistluspäev algab laupäeval, 18. juulil kell 9. Päeva jooksul läbivad sportlased kaks enduro katset – 4-kilomeetrise Sauveres ja 5,5-kilomeetrise Jõempal. Pühapäeval, 19. juulil lüüakse tsiklitele hääled sisse kell 10 ja mõõtu võetakse kahel katsel – Käku külas 3,5 kilomeeri pikkusel Kaarma krossirajal ja Kuressaares 0,7 kilomeetrisel ekstreemkatsel Super Test. Võistluse pidulik lõpetamine on orienteeruvalt kell 13.30 Kuressaare keskväljakul.

Mis on enduro

Enduro on maastikul sõidetav motospordiala, mille klassikaline võistlus kestab kaks päeva. Ühe võistlusringi pikkuseks on 50–70 kilomeetrit, mida läbitakse vastavalt klassile 2–3 korda. Rada peab olema läbitav igasuguse ilmaga. Endurovõistluse eesmärk on panna proovile mootorrataste töökindlus ja osalevate võistlejate oskused.

Võistlusrajal on ekstreem-, krossi- ja enduro kiiruskatsed, kus mõõdetakse parimat tulemust. Lisaks tuleb võistlejatel läbida ajakontrollpunkte, kuhu nad peavad jõudma täpselt õigeks ajaks – liiga varase või hilise ajakontrollpunkti jõudmise eest saab karistuse.

Allikas: Eesti motospordi föderatsioon

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles