AJA LUGU ⟩ Mänguväljaku asemel oli Saksa lennuk

Tõnu Veldre
, Sõrve militaarmuuseumi konsultant
Copy
LAGENDIKU ASEMEL ON TÖÖSTUSRAJOON: Kuressaarlane Valdek Kraus püüdis Rehemäel foto järgi tuvastada, kuhu täpselt Saksa lennuk 1944. aastal kukkus. Muutunud linnapilt seda meetri täpsusega enam ei võimalda.
LAGENDIKU ASEMEL ON TÖÖSTUSRAJOON: Kuressaarlane Valdek Kraus püüdis Rehemäel foto järgi tuvastada, kuhu täpselt Saksa lennuk 1944. aastal kukkus. Muutunud linnapilt seda meetri täpsusega enam ei võimalda. Foto: Irina Mägi/Saarte Hääl

2014. aasta 13. detsembril ilmus Saarte Hääles pealkirjaga "Saarlased tagusid lennukid kammideks" lugu õhulahingutest Saaremaa kohal 1944. aasta sügisel. Kirjutist lugenud Valdek Kraus pöördus toimetuse poole, sest loo juures olevat allakukkunud Saksa lennuki fotot vaadates leidis ta vastuolu pildiallkirjaga.

"Loos ja pildiallkirjas oli juttu 23. detsembril 1944. aastal Kuressaare lähistel hädamaandumise teinud Saksa lennukist, aga mina tean, et mainitud kohas toimus hädamaandumine mitu kuud varem," kinnitas Valdek Kraus, kelle lapsepõlvekodu asus Kuressaares Tallinna ja praeguse Kevade tänava nurgal. Sealt kuni praeguse Tooma kaupluseni oli täiesti lage väli. Garnisoni oli linna viimane tänav.

Lennuk maandus Pihla Sassi pulliheinamaale

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles