Saaremaa avatud talusid külastas üle 16 000 inimese

Karoliina Tammel
Copy
UUSTLA TALU noorperenaine Margit Lepp viis soovijaid ATV-ga sõitma.
UUSTLA TALU noorperenaine Margit Lepp viis soovijaid ATV-ga sõitma. Foto: Merit Lehtsalu/Saarte Hääl

Kuigi eelmisel nädalavahetusel toimunud avatud talude päeva Saaremaa talude külastajate täpset arvu veel teada pole, on ürituse ühe koordinaatori Sulvi Munga sõnutsi eelmise aasta 16 000 külastajat kindlasti ületatud. 

Sulvi Munk
Sulvi Munk Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"Huvilisi jagus nii väljastpoolt kui omainimeste seast," sõnas Sulvi Munk. Tema hinnangul oli külaliste suure arvu taga ilmselt pikk paus igat sorti meelelahutusest, juba staažikaks kujunenud üritus ning i-le pani täpi nädalavahetuse kena soe suveilm. 

Huvilisi jagus Eestist kaugemaltki – näiteks teatas Koplimäe talu külalistest Norrast, Iirimaalt, Hiinast, Hollandist, Rootsist, Lätist ja Soomest. Orbu talu kõige kaugemad külalised tulid Floridast, Kolumbiast ja Portugalist. 

Foto: Merit Lehtsalu/Saarte Hääl

"Üllatavalt suur huvi oli sel aastal väliskülaliste poolt – ilmselt seetõttu, et üritus on kogunud juba teatavat menu," leidis Munk. Sulvi Munk ise võõrustas teelisi oma Kiratsis asuvas Saksa talupoes. "Me olime nagu vahepeatus edasiminejate või tagasitulijate jaoks. Inimesed käisid meil jäätist söömas, jäneseid paitamas ning minuga koos sai ise jäätist ka valmistada," rääkis talupoe perenaine. 

Sulvi oli oma sõnutsi jäätise valmistamisega nii ametis, et külaliste muljeid küsida ei jõudnud, ent tema kolleegi arvates olid inimesed väga rahul ja rõõmsad. 

"Ka nendest kohtadest, kus juba käidud oldi, räägiti vaid ülivõrdes. Osa inimesi oli isegi kahel päeval avatud talude külastuse ette võtnud," sõnas Munk.  Praeguste andmete põhjal käis eelmiste aastate kõige populaarsemates taludes kahel päeval kokku umbes 2000 inimest. 

Näiteks Heidi Hanso Pajuvärava talu külastas laupäeval ja pühapäeval 1800 inimest, kellest 10% jättis end talu perenaise sõnul kirja panemata. Saksa talupood küll konkreetset nimekirja külastajatest ei pea, ent tšekkide alusel said nemadki kahel päeval kokku umbes 1900 külalist. 

"Isegi selline uus koht nagu pisikeses Laadla külas tegutsev Küülikuküla võõrustas ainuüksi laupäeval 800 inimest," teatas Sulvi. 

Avatud talude päev toimus tänavu kuuendat korda. Saare maakonnas avas oma väravad 30 talu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles