Vabadusvõitlejad paluvad vallalt abi metsavendade mälestuskivi viimistlemiseks

Karoliina Tammel
Copy
Valmimisjärgus metsavendade mälestuskivi.
Valmimisjärgus metsavendade mälestuskivi. Foto: Merit Lehtsalu/Saarte Hääl

Saaremaa Vabadusvõitlejate Ühing palub vallalt abi Luulupe külas asuva metsavendade mälestuskivi lõppviimistluse teostamisel.

Ühingu juhatuse esimehe Jaen Teäre sõnul soovitakse maapind mälestusmärgi juurde katta kruusaga, et see kenam välja näeks. Ühingu aastane eelarve on 800–900 eurot ning vallapoolne toetus aitaks neil raha kokku hoida.

Metsavendade mälestusmärk asub Luulupe küla keskel. Esialgu märgitakse mälestuskivile ainult mõne saarlasest metsavenna nimi.

"Hiljem tulevad lisatahvlid teiste metsavendade nimedega, praegu ei ole meil selle jaoks lihtsalt rahalisi vahendeid," ütles Teär.

Saaremaal on ka muid, varem püstitatud metsavendade mälestusmärke, ent Teäre sõnul asuvad need endistes lahingupaikades keset metsa, nii et tavainimene neid üles ei leia.

"Tulevikus on plaanis ka Kuressaarde kõigile metsavendadele ausammas püstitada, aga sinna taha on palju suuremaid rahanumbreid vaja," tõdes Teär.

Vabadusvõitlejate ühingu juhi sõnul on metsavennad, kes olid üks osa Eesti vabadus- ja vastupanuvõitlusest, siiani saarlaste silmis rehabiliteerimata.

"Tuletatakse meelde kolhoosiaegu – küll olid ilusad ajad, käidi ringi punaste kaelarättidega ja tehti igasugust tsirkust –, aga metsavendlust ja sõna "metsavend" praegu isegi kardetakse," ütles Teär.

Luulupe mälestuskivi metsavendadele külas avatakse 15. augustil. 70. aastat tagasi, 12. augustil 1950 said Luulupes surma Elmar Ilp, Redeese Tomson ja Feliks Vahter. 

Pole teada, mil moel rabametsas asunud punker avastati, kuid peamisi versioone on kaks. Esimese kohaselt ärandas Ilp Kaarma matsavahilt mootorratta, mille jälgi pidi jõuti punkrini. Teise ning tõenäolisema versiooni kohaselt reetis punkri asukoha ja teenis mitukümmend tuhat rubla NKVD agent Juhan Saar, hilisem vanavarakoguja ja eramuuseumi kogu omanik.

Punkri juures puhkes lahing varahommikul. Kui punkri poolt enam ühtegi lasku ei tulnud, leiti surnult Ilp, Tomson ja Vahter. Redeese Tomsoni käes oli püstol, millest võib oletada, et ta tappis nii Ilbi kui ka seejärel iseenda. Tapetute laibad pandi samal päeval Kuressaare kesklinnas lühikeseks ajaks rahvale vaatamiseks ja tuvastamiseks välja, paljud linnaelanikud kasutasid seda võimalust, et veenduda Ilbi surmas.

Loe Garel Püüa uurimust "Metsavend Elmar Ilpi salga viimase lahingupaiga otsingutel" Saaremaa Muuseumi kaheaastaraamatus 2017-2018 

Mälestuskivi paigaldamiseks viib Saaremaa Vabadusvõitlejate Ühing läbi korjanduse, arveldusnumber: EE261010602009511001 (Saaremaa Vabadusvõitlejate Ühing), selgitusse palume märkida: mälestuskivi.

Jaen Teär

juhatuse esimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles