Eesti mosseklubi tõi Saaremaale nostalgiat

Kristina Õun
, Reporter
Copy
Eesti Moskvichi klubi traditsioo0niline suvesõit Saaremaal.
Eesti Moskvichi klubi traditsioo0niline suvesõit Saaremaal. Foto: Merit Lehtsalu/Saarte Hääl

Laupäeval toimus Saaremaal Eesti Moskvichi klubi traditsiooniline suvesõit, mille raames külastasid mossefännid kohalikke populaarsemaid vaatamisväärsusi. Kuressaare lossihoovi võisid aga kõik huvilised nostalgiahõngulisi masinaid kaema tulla.

Saarlane Jürgen Liiv ütles, et sõit läks hästi ja tema Moskvitš-408 pidas vapralt vastu, kojamehed pühkisid klaasi 

ilusti puhtaks ning kõik kulges viperusteta. “Auto ise on ehk aastast 1965, varemalt mitukümmend aastat vanaisale kuulunud. Ta on ise seda kaks või kolm korda üle värvinud,” rääkis Jürgen, kelle mosse eelmine ülevaatus oli 2013. aastal. 

Pärast seda seisis auto garaažis, kuni Jürgen talvel selle taas ette võttis ja umbes nädalaga enam-vähem korda tegi. Aprillis sai auto taas ülevaatuselt läbi. Jürgeni sõnul on tema mosse puhul tegu lõppematu projektiga, sest alati on midagi putitada ja tuunida. “Kord ütles mootor üles. Sain selle korda, siis ei töötanud näidikud,” kõneles ta.

Moskvitš-408 IE omanik Marten Mäeots ütles, et esmakordse osalejana jäi ta üritusega rahule ning sõitki möödus ootuspäraselt. “Auto ei vedanud alt ja see ongi kõige tähtsam. Positiivne oli see, et muude liiklejate poolt ei olnud meeletut trügimist kolonni ja kolonni vahelt läbi,” lisas ta.

Enne põhisõitu, mille marsruuti kuulusid Kuressaare, Kaali, Orissaare, Angla tuulikumägi, Panga pank ja lõpp-peatusena Karujärve, kogunesid mossed laupäeva hommikupoolikul Kuressaare lossi hoovis. Kõikide huviliste rõõmuks tuli kohale 82 Moskvitši. 

Eesti Moskvichi klubi esindaja Allan Kuusk ütles, et mosseklubi esimene väljasõit oli aastal 2009 ning toimus samuti Saaremaal. Nüüd tuli mosseklubi Saaremaale teist korda ning kuigi saarele jõudis tänavu pisut üle 80 auto, on neid Allan Kuuse sõnul Eesti peale siiski oluliselt rohkem. 

Vastus küsimusele, mis on see, mis paneb inimesi mossede peale tuhandeid eurosid ja lugematuid töötunde kulutama, on Allani sõnul lihtne. “See on nostalgia – nii palju on neid inimesi, kes ütlevad, et nendel on mossega mõni tore mälestus,” selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles