REPLIIK ⟩ Eesti võimalus

Meelis Kubits
, Kolumnist
Copy
Programmeerija. Foto on illustratiivne.
Programmeerija. Foto on illustratiivne. Foto: www.freepik.com

Valgevene suur, edukas ja rahvusvaheliselt laitmatu reputatsiooniga IT-klaster istub sõna otseses mõttes kohvrite otsas. Täna toimusid läbiotsimised juba maailma mõistes tippfirmades, IT-klastril on tehtud otsus lahkuda. Palgatud on nõustajad, kelle asi on valida atraktiivseimad riigid, kus ollakse huvitatud rahast ja talentidest. See on pikem arutelu, mis riigist edasi saab – rahvas võitis, aga despoot ei kaotanud ning võime lõputult arutada, kas Eesti reaktsioon valimiste eel ja järel oli piisav või mitte. 

Nüüd ei ole aga mingit “võime”, nüüd peab tegutsema. Investeeringute meelitamine ja majanduskeskkonna kujundamine on valitsuse otsene ülesanne, siin jäävad ettevõtjate käed lühikeseks. See on tore, et on moodustatud komisjon, kuidas aasta pärast taasiseseisvumise 30. aastapäeva tähistada, aga lisaks tuleks kiiremas korras (sel nädalal) moodustada suurte volituste ja müügimeestega varustatud töörühm, kes toob need Valgevene IT-tuusad Eestisse ära või vähemalt teeb sellekohase katse. Olukord on erakorraline ja nõuab sellest tulenevalt ka erakordseid, käsitsi juhitavaid lahendusi. See piinlik “väärtuspakkumise” jutt jäägu nüüd ajalukku. 

Kui me peame seda sektorit enda jaoks oluliseks, siis tuleb tegutseda ja kohe, soovitavalt minna kohale. Saatkond aitab. See ei ole üksikute ettevõtjate või Valgevenele kaasaelavate kodanike eraasi, see on harukordne võimalus ja selles konkursis tuleb osaleda. Vastasel korral tuleb asja eest vastutatavad ministrid ja tippametnikud oma ametitest vabastada, sest keeldude ja käskudega saavad Harju prefekt ja terviseameti juhid majanduse ka ise juhitud. Teadagi kuhu, muidugi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles