Hingelt noored arutasid eakate muresid

Copy
Kadri Kullapere
Kadri Kullapere Foto: Erakogu

“Vanemaealiste aktiivsus on üle riigi üsna suur, tänu millele eakatele mõeldud festival Paides teoks sai,” kirjutab koos saarlastega Paides käinud Kadri Kullapere. 

4. septembril oli Paide vallimäele üle-eestilisele festivalile “Hingelt noored” kogunenud enam kui 600 osalist – inimesi igast maakonnast, Saaremaalt veidi üle 20.

Paide on tuntud kui arvamusfestivali toimumiskoht, kus arutatakse üleriigilisi elu edendavaid küsimusi. 

Uuele festivalile olid aga kutsutud eakamad ja elukogemustelt rikkamad inimesed, et tuua välja vanemaealiste probleemid, millega vabariigi valitsus saaks arvestada eelarve koostamisel.

Mure oma toimetuleku pärast

Kokkutulnuid tervitanud peaminister Jüri Ratas lubas koos valitsusega üle vaadata hoolduskoormuse küsimused ja pensioni suuruse. Samas nentis ta, et suuri muutusi eelarves riigi kurva rahalise seisu tõttu lubada ei saa.

Festivali keskseks osaks kujunesid arutelud teemadel “Kuidas elad, vanem keskiga?”, “Vananeme tervelt” ja “Hingelt noorte roll ühiskonnas” . Aruteludest võtsid osa erakondade esindajad ja vanemaealistega töötavad spetsialistid. Valupunktina toodi välja selle ühiskonnagrupi mure oma toimetuleku pärast. Kardetakse jääda oma perele ja lastele koormaks ja kaotada iseseisev toimetulek, sest riik on jätnud hoolduskoormuse pere kanda. 

“Eakad kardavad jääda oma perele ja lastele koormaks ja kaotada iseseisev toimetulek, sest riik on jätnud hoolduskoormuse pere kanda.”

- Kadri Kullapere

Tihti ei kata pension vajaliku hoolduse hinda, rääkimata hooldekodu kohatasust. Murekohana toodi välja eakate üksindust ja eraldatust ning vähest võimalust elus aktiivselt kaasa lüüa. Seda just maapiirkonnas, kus korraldatud  transpordivõimalusi on vähem kui kasinalt. 

Aeganõudev on pääseda eriarstide juurde ja arstimid pole alati taskukohased. Raske on leida jõukohast ja lühema päevaga tööd, kui tahad veel oma panust anda. Keeruline on elada peres, kus tuleb taluda diskrimineerimist asotsiaalsete laste poolt.

Lahendustena pakuti välja hoolduskoormuse ülevaatamist ja jagamist ühtlasemalt riigi, omavalitsuse ja pere vahel. Vajalikuks peeti pensioni tõstmist 800 euroni või 60 protsendini keskmisest palgast. 

Soov elada koos lähedastega

Pakuti välja ka lahendust korterelamute näol, nagu on juba Imaveres, kus vanainimesed naudivad omaette elu selleks otstarbeks ehitatud kortermajades, kus üür madal, hooldusteenused kättesaadavad ning omavanuste seltsielu elav. Hooldekodud jääksid siis inimestele, kes voodisse aheldatud. Suurimaks sooviks jäi ikkagi koos oma lähedastega ja pereringis elamine. 

Festivali oodatud osa oli Reet Linna juhitud ühislaulmine. Tuntud hoogsad viisid tõmbasid rahva kaasa nii laulma kui ka tantsima. Kohe olidki kõik hingelt noored. 

Aitäh Paide omavalitsusele ja tarkadele inimestele esimese festivali korraldamise eest. Loodame, et see kujuneb traditsiooniks. Saarlased käisid festivalil Saare maakonna pensionäride ühenduse esimehe Aili Juhkami eestvõttel ja valla toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles