Kuidas mõjub koroonalevikule kooliaasta algus?

Ruth Kalda
, TÜ peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituudi juhataja
Copy
Ruth Kalda
Ruth Kalda Foto: Erakogu

Esmaspäeval algas Tartu ülikooli teadlaste eestvedamisel koroonaviiruse levimuse uuringu üle-eestiline seirelaine. Selle tulemused näitavad, kuidas on viiruse levikut mõjutanud kooliaasta algus. 

Hiljutistes piirkondlikes seirelainetes selgus haigustunnusteta või väga kergete sümptomitega nakatunuid, kes polnud nakkusest ise teadlikud. Üleriigiline seire annab võimaluse hinnata, kas viiruse varjatud levik võib olla laiem.  Kui varjatud levikut ei ole või see on väike, võib julgemalt planeerida nii koolielu kui ka avalikke üritusi. Kui aga viirus on levinud eeldatust laiemalt, saab kaaluda vajalikke viiruse ohjeldamise meetmeid, eeskätt suurema levimusega piirkondades. 

30. septembrini vältava seirelaine käigus on kavas testida juhuvalimi alusel 2400 elanikku üle Eesti. Rahvastikuregistri andmete põhjal valimisse sattunud inimestele saadab uuringufirma Emor kutse e-kirjaga või telefonile saabuva lühisõnumiga. Pärast küsimustiku täitmist lepitakse kokku sobiv aeg ja koht ninaneeluproovi andmiseks. Uuringus osalemine on vabatahtlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles